Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalı?

Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalı?
Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalı?

Anne adayı, bebeğine kavuşmasına sayılı günler kala tüm hazırlıklarını tamamlamak ister. Bebeğin özellikle de erken bebeklik döneminde gerek duyacağı tüm ihtiyaçları kadar kıyafetlerinin de eksiksiz olması önemlidir. Doğum öncesi anne adayının en çok düşündüğü konular arasında ise bebeğinin kıyafetlerini nasıl yıkayacağı konusu yer alır.

Bebek kıyafetlerini yıkarken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili merak edilen her şeyi anne adayları için ele aldık. Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı, hangi deterjan kullanılmalı, yumuşatıcı kullanılmalı mı, kaç derecede yıkanmalı? ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Önce yıkanmalı sonra ütülenmeli

Yeni doğan bebek kıyafetleri, doğumdan hemen sonra bebeğin hassas tenine değecek ilk kıyafetler olması sebebiyle oldukça fazla önem taşır. Bebeğin hassas cildini koruyabilmek için kıyafet seçimini doğru yapmak kadar kıyafeti doğru şartlarda yıkamak da önemli. Çünkü kimyasal uygulanan, boyanan ve dokunan kumaşlardan dikilen kıyafetler, gerek dikim yerlerinde gerekse sonrasında hijyenik olmayan koşullara maruz kaldığından, bebeğe giydirilmeden önce uygun şekilde yıkanması şart. Peki bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı? İşte bebek kıyafetlerini yıkarken dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Yıkama öncesinde etiketler kesilmeli: Kıyafetlerin içinde bulunan etiketler, bebeğin hassas cildine zarar verip tahriş edebileceğinden, sonradan unutulması durumuna karşı, yıkama öncesinde kesilmelidir.
  • Etikette yazan ısıya uyulmalı: Kıyafetlerde bulunan etiketlerde yer alan yıkama önerileri, kıyafetin kaç derecede ve hangi programda yıkanması gerektiği konusunda bilgi vermesi sebebiyle, yıkama öncesinde dikkate alınmalıdır.
  • Deterjan seçimi doğru yapılmalı: Bebek kıyafetleri, yetişkin kıyafetlerinin yıkandığı ve kimyasal içeren sıradan deterjanlarla değil, bebek kıyafetleri için özel olarak üretilmiş sabun tozu, bitkisel içerikli ya da organik deterjanlarla yıkanmalıdır.
  • Yumuşatıcı seçimi doğru yapılmalı: Organik olmayan yumuşatıcılardan kaçınmalı, sadece bebekler için özel olarak üretilmiş yumuşatıcılar tercih edilmelidir.
  • Diğer çamaşırlardan ayrı yıkanmalı: Bebek cildinin yetişkinlere oranla daha hassas olması sebebiyle, bebek kıyafetleri yetişkin kıyafetlerinden ayrı olarak tek başına yıkanmalıdır.
  • Çamaşır suyu benzeri kimyasallar kullanılmamalı: Çamaşır suyu türevi kimyasal ürünler bebeğin cildine zarar vereceğinden kullanılmamalıdır.
  • Yıkama filesi kullanılmalı: Küçük parçalardan oluşan bebek kıyafetlerini yıkarken, özellikle de eldiven ve çorapların makinenin bir yerine sıkışmaması için yıkama filesi kullanılmalıdır.
  • Renkliler ve beyazlar ayrılmalı: Kıyafetlerin birbirini boyamaması veya renginin solmaması için yıkama öncesinde renkliler ve beyazlar ayrılmalıdır.
  • İlave durulama programı seçilmeli: Yıkama sırasında kıyafetin üzerinde kalmış olabilecek deterjan ve yumuşatıcı kalıntılarının, bebek cildine zarar vermemesi adına iyice arındırılması şarttır. Bu sebeple, kıyafetler yıkama sonrasında ikinci kez durulanmalıdır.
  • Kurutma şartlarına dikkat edilmeli: Bebek kıyafetleri yıkandıktan sonra öncelikli tercih olarak açık ve güneşli havada kurutulmalıdır ancak şartların uygun olmadığı koşullarda ise düşük ısıda kurutma makinesinde kurutulmalıdır.
  • Saklama koşullarına dikkat edilmeli: Bebek kıyafetleri, yıkanıp kurutulduktan sonra, serin ve kuru bir yerde ya da bebeğin dolabında saklanmalı ve saklama aşamasında kesinlikle güve ilacı ya da naftalin gibi kimyasal içeren maddeler kullanılmamalıdır.
  • Kurutma sonrası kıyafetler ütülenmeli: Yıkamaya direnen kirleri arındırmak ve açık havada kurutulan kıyafetlerde oluşan mikropları kırarak hijyenik etki yaratmak için, kıyafetler türüne göre mümkün olan en yüksek sıcaklıkta ütülenmelidir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.