Gebelikte 15. Hafta

Gebelikte 15. Hafta

Anne rahmindeki küçük insan büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Gebelikte 15. hafta bebeğin baş-popo uzunluğu yaklaşık 10-11 cm, ağırlığı ise 70-80 gram civarındadır. Bebeğin bu haftaya kadar hızla büyüyen başı, bu haftadan itibaren daha yavaş büyümeye devam eder. Hala çok ince bir deriye sahip olan bebeğin derisinin altındaki kaburgaları ve damarları ise dışarıdan görülebilir durumdadır.

Gebelikte 15. hafta sonuna doğru yapılacak bir ultrason muayenesinde, bebeğin cinsiyetinin görülebilmesi mümkündür. Özellikle de erkek bebeklerin cinsiyeti, kız bebeklere göre daha erken tespit edilebilir. Ancak cinsiyet belirlemesi yapabilmek için, öncelikle bebeğin muayene sırasındaki duruşu çok önemlidir. Eğer bebek cinsiyetini gösterecek bir pozisyonda durmuyorsa, cinsiyet tespiti bu hafta yapılamayabilir. Anne ve baba adayının, bebeklerinin cinsiyetini öğrenebilmeleri için birkaç haftaya daha ihtiyaçları olabilir.

Progesteron hormonu, kabızlığa sebep olabilir

Bu haftalarda progesteron hormonunun etkisiyle bütün düz kaslarda meydana gelen gevşeme, anne adayının bağırsak hareketlerinin azalmasına ve böylece kabızlık problemiyle karşılaşmasına sebep olabilir. Kabızlık ise şişkinlik ve gaz problemlerinin en önemli sebeplerinden biridir. Bu sorunlar birbirleri ile ilişkili olduğundan hepsiyle aynı anda baş etmek gerekir.

Öncelikle bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına dikkat etmek şart. Her gün aynı saatlerde yemek, günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere öğün sayısını fazla tutmak ve öğünlerde az miktarda yemek önemli. Hızlı yemek hava yutulmasına sebep olacağından yavaş yemeye özen gösterilmeli. Ayrıca lif bakımından zengin besinler tüketilirken, gaz yapan yiyeceklerden uzak durulması da bu sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Anne adayında cinsel istek artışı görülebilir

Gebelik döneminde yaşanacak cinsel ilişkinin bebeğe zarar verip vermeyeceği konusu, birçok anne ve baba adayının en çok merak ettiği konulardan biridir. Oysa ki bebek, anne rahmindeki kesede oldukça iyi bir şekilde korunur ve doktor tarafından herhangi bir risk belirtilmediği sürece cinsel ilişki bebek açısından bir sorun yaratmaz.

Gebeliğin ilk dönemlerinde anne adayının yaşadığı mide bulantısı, göğüs hassasiyeti vs. gibi durumlar anne adayının cinsel isteğinde azalmaya sebep olmuş olabilir. Ancak bu haftalarda anne adayının şikayetlerinin azalmasıyla cinsel isteğinde tekrar artış yaşanması normaldir. Gebelikte cinsel ilişki yaşamak konusunda çeşitli kaygıları olan anne ve baba adaylarının yine de doktorlarına danışmaları en uygun olanıdır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.