Gebelikte 20. Hafta

Gebelikte 20. Hafta

Anne adayı, gebelikte 20. hafta ile beraber toplamda 40 hafta olan gebelik sürecinin yarısını geride bırakmış durumda. Bu hafta itibariyle bebeğin boyunu sadece baş-popo değil aynı zamanda baş-topuk mesafesi olarak da ölçümleyebilmek mümkün hale geldi. Gebeliğin 20. haftasında, bebek yaklaşık 15-16 cm baş-popo uzunluğuna, 25-26 cm baş-topuk uzunluğuna ve 280-300 gram ağırlığa sahip. Yapılacak ayrıntılı ultrason ile bu hafta bebeğin sağlığı kontrol edilir ve bebekte herhangi bir anomali olup olmadığı araştırılır.

Gebelikte 20. hafta itibariyle anne adayı genellikle bebeğinin hareketlerini hisseder. Hatta bu zamana kadar anne karnında birçok hareketin yanı sıra hıçkırma hareketi de yapan bebeğin bu durumunu anne adayı ilk hissettiğinde oldukça şaşırabilir. Çünkü dışarıdan sadece ritmik bir sarsıntı şeklinde hissedilen hıçkırık, önce anne adayını endişelendirecek, durum öğrenildiğinde ise endişe yerini tebessüme bırakacaktır. Hıçkıran bebek, bu durumdan rahatsız olabilir ve rahatsız olan bebek de hareketlenir. Bu hareketlilik, hıçkırmadan kaynaklı olduğu anlaşılıncaya kadar anne adayını korkutabilir. Ancak ortada korkulacak bir durum yoktur, aksine hıçkırığın bebekler için çok faydası vardır.

Verniks kazeoza, bebeğin cildini kaplamaya başlıyor

Bebeğin vücudunda yaklaşık 14. haftada görülmeye başlayan lanugo tüyleri, 20. haftada oldukça yoğunlaşıyor. Hatta birkaç hafta içinde bebeğin tüm vücudunu saracak duruma gelecek. Geçtiğimiz hafta bu tüylere verniks kazeoza denen kaygan bir madde daha eklendi. Peki verniks kazeoza bebeğin cildini neye karşı koruyacak?

Beyaz ve kremsi bir madde olan verniks kazeoza, bebeğin hassas cildini, gebelik süresinde içinde bulunduğu amniyon sıvısının olumsuz etkilerinden koruyacak. Ayrıca doğum sırasında bebeğin doğum kanalında ilerlemesini kolaylaştıracak olan bu madde, doğum sonrası dönemde de bebeğin cildini mikroplara karşı savunacak. Aynı zamanda aylarca suyun içinde kalmış olmasına rağmen bebeğin cildinin buruşmamasını sağlayan bu madde, doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolacak.

Linea Nigra ortaya çıkıyor

Gebelik döneminde bebeğin cildinde olduğu kadar anne adayının cildinde de önemli değişiklikler meydana gelir. Bunlar arasında en ilginç olanlardan biri de ‘linea nigra’dır. Anne adayının göbek deliğinden üste ve alta doğru uzayan düz kahverengi bu çizgi, aslında her zaman orada olan ancak gebelik hormonlarının etkisiyle koyulaşıp, gebeliğin 5. ayı gibi görünür hale gelen bir çizgidir. Kalınlığı ortalama 1-1.5 cm olan bu çizgi, esmer tenlilerde daha belirgin olur.

Bebek doğduktan birkaç ay sonra rengi açılan ve hatta bazen kendiliğinden kaybolan bu çizgi ve vücutta oluşan diğer renk değişimleri, genellikle folik asit eksikliğiyle ilişkilendirilir. Bu nedenle renk değişimleri üzerindeki olumlu etkisi sebebiyle, gebelik süresince folik asit içeren yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar vb. besinleri düzenli tüketmekte yarar vardır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.