Gebelikte 21. Hafta

Gebelikte 21. Hafta

Anne karnındaki yolculukta ikinci yarıya girmiş bulunan bebek, gebeliğin 21. haftasında yaklaşık 26-27 cm baş-topuk uzunluğuna ve 300-350 gram ağırlığa ulaşmış durumda. Artık kolları ve bacakları vücuduyla orantılı hale gelmiş olan bebeğin, şimdiye kadar gösterdiği hızlı gelişim ise gebelikte 21. hafta itibariyle yavaşlamaya başlıyor. Bebeğin kalp kası giderek güçleniyor ve böylece daha hızlı kan pompalamaya başlıyor. Kalbinin atım hızı ise dakikada 120-160 arasında değişiyor.

Gebelikte 21. hafta civarında, anne adayının yediği besinlerin tatlarını bebek de almaya başlıyor. Çünkü yenilen besinlerin tatları amniyotik sıvıya geçiyor ve bu şekilde amniyotik sıvının tadı yenilen besine göre sürekli değişim gösteriyor. Amniyotik sıvıyı tüketen bebek ise bu şekilde besinlerin tadını almış oluyor. Hatta yapılan bazı araştırmalar, anne adayının gebelikte severek ve sık tükettiği besinleri, bebeklerinin de doğduktan sonra severek yediği sonucunu ortaya koyuyor.

Bacaklardaki ödemi önlemek mümkün

Anne adayının vücudundaki kan miktarı, gebelik öncesine göre artmış olduğundan, özellikle de çok fazla ayakta kalan anne adaylarının bacaklarında ödem görülebilir. Bu durum, gebelikte tamamen normal bir durum ancak çeşitli yöntemlerle bunu en aza indirmek mümkün. Peki anne adayının bacaklarında ödem oluşmasını engelleyecek yöntemler neler?

  • Uzun süre ayakta kalmamak
  • 2-3 saatte bir 10 dakikalık yürüyüşler yapmak
  • Akşamları bacaklar yukarıda olacak şekilde dinlenmek
  • Gün sonunda ılık duş almak
  • Bol proteinli gıdalar tüketmek
  • Her gün 1-2 bardak tuzlu ayran veya maden suyu içmek
  • Günde en az 2 litre su tüketmek
  • Aşırı tuzlu yemekten kaçınmak

Ciltte yağlanma sorunu başlıyor

Gebelikte 21. hafta civarında anne adayı, cildinde yağlanma problemiyle karşılaşabilir. Bunun sebebi ise artan hormonlardır. Özellikle de androjen hormonunun artışı sebebiyle sebum denilen yağ maddesinin üretiminde artış yaşanır ve bu sebeple de akne oluşumu başlar. Cildi doğal bir temizleyici ile günde iki defa temizlemek, bol su tüketmek, yüksek besin değerine sahip gıdalar tüketmek ve yağsız makyaj malzemeleri kullanıp özellikle de gece yatarken makyajı temizlemek, akne oluşumunun en aza indirilmesinde yardımcı olacaktır. Böyle bir durumdan rahatsız olunması durumunda doktora danışılması ve kesinlikle doktorun haberi olmadan ilaç ya da merhem kullanılmaması tavsiye edilir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.