Gebelikte 25. Hafta

Gebelikte 25. Hafta

Gebeliğin bu haftasında bebeğin baş-topuk uzunluğu yaklaşık 31-32 cm ve ağırlığı ise 600-650 gram civarında. Gebelikte 25. hafta bebeğin şimdiye kadar kapalı olan burun delikleri açılmaya başlıyor ve akciğerlerindeki kan damarları ise gelişiyor, kısacası her şey bebeğin ilk nefesi için hazırlanıyor.

Omuriliğindeki sinir sistemi gelişimini tamamlayan bebeğin göbek bağı ise daha da kalınlaşmaya başlıyor. Ağzının etrafındaki sinirlerde gelişme görülen bebeğin bu özelliği, doğumdan sonra anne adayının meme uçlarını bulmasını ve böylece beslenmesini kolaylaştıracak. Ayrıca bebeğin duyma yeteneği de oldukça gelişmiş durumda. Hatta bebek duyduğu seslere artık hareketlerle tepki vermeye başlıyor. Ayrıca birkaç hafta içinde bebek, babasının sesini de tanıyabilecek duruma gelecek. Ellerini sıkabilme ve ayaklarını uzatabilme kabiliyeti de kazanmış olan bebeğin hareketleri de artık oldukça rahat hissedilebilir hale geldi. Bebeğin hareketlerinin iyi olması, bebeğin sağlığının iyi durumda olduğunu göstermesi açısından oldukça büyük önem taşır.

Erken doğum belirtilerine dikkat etmeli

Gebelikte 25. hafta itibariyle anne adayının erken doğum belirtilerine dikkat etmesi gerekir. Vajinal akıntının çoğalması veya yapısının değişiklik göstermesi, beldeki keskin ağrı, leğen kemiğindeki baskı, rahim kasılması, vajinadan sıvı gelmesi durumları, en sık görülen erken doğum belirtileri arasında yer alır. Belirtiler zaman zaman yanıltıcı olabilir ancak erken müdahale her zaman geç müdahaleden daha iyi olduğundan, belirtilerin görülmesi durumunda derhal doktora danışmakta fayda vardır.

Mide ekşimesi, önlenebilir bir sorun

Gebelik hormonları olan progesteron ve relaksin, anne adayının sindirim sistemini yavaşlatır ve böylece besinlerin kana karışması ve midenin boşalmasını geciktirir. Ayrıca hamilelikte kaslarda yaşanan gevşeme problemi de mide kapakçığının zayıflamasına ve besinlerdeki asitlerin yemek borusuna kaçmasına sebep olur. Tüm bunların sonucu olarak da anne adayı mide ekşimesi ve yanması gibi problemlerle karşı karşıya kalır. Peki bu sorunların önüne nasıl geçilebilir?

  • Öğün sayısının çoğaltılması,
  • Öğünlerde yenilen miktarın azaltılması,
  • Yemeklerden sonra uzanılmaması,
  • Acı ve baharatlı gıdalar tüketilmemesi,
  • Yatma saatine yakın bir şey yenilip içilmemesi,
  • Yatarken yüksek yastıklar tercih edilmesi, anne adayının mide ekşimesi ve yanması sorununa çözüm olabilir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.