Gebelikte 27. Hafta

Gebelikte 27. Hafta

Gebelikte 27. hafta, gebeliğin son üç ayından oluşan üçüncü trimesterin başladığı haftadır. Bu hafta bebek, yaklaşık 34-35 cm baş-topuk uzunluğunda ve 780-860 gram ağırlığındadır. Yüzünün karakteristik özelikleri tamamen oturan bebek, gözlerini çok iyi kontrol etmeyi öğrenmiş durumda. Bebeğin saçları, kaşları ve kirpikleri de uzamaya devam ediyor.

Beyin hücreleri ve ciğerleri hızla gelişen bebeğin bağışıklık sistemi ise plasenta tarafından güçlendiriliyor. Plasentanın antikorlar sunarak güçlendirdiği bağışıklık sistemi, doğum sonrasında da anne sütü sayesinde güçlenmeye devam edecek. Bebeğin cildini kaplayan ve bebeğin idrarının narin cildine zarar vermesini önleyen verniks kazeoza, gebelikte 27. hafta itibariyle kalınlaşmaya başlıyor. Bu kalınlaşma, bebeğin böbreklerinin artık daha fazla miktarda idrar üretmeye başladığı bu haftalara denk geliyor.

Asimetrik gelişim duraklamasına dikkat

Düzenli yapılan kontrollerde, bebeğin gelişme parametrelerinde istenen sürede beklenen gelişme gerçekleşmiyorsa, gelişim duraklamasından söz edilir. Asimetrik gelişim duraklaması ise genellikle gebeliğin 26. haftasına kadar beklenen şekilde gelişen bebeğin karın çevresi gelişiminde meydana gelen duraklama ile ortaya çıkar. Bu duraklamayı yaşayan bebeklerin, baş çevresi ve uzun kemiklerinin gelişimi ise gebeliğin bulunduğu haftayla uyumlu şekilde devam eder.

Gelişim duraklaması tanısı konan bebeğin takibi daha sık aralıklarla yapılır. Ultrasonda fark edilen bebeğin sıvısındaki azalma, dopplerde ortaya çıkan kordon kanı akımındaki bozulma ve NST’de elde edilen bulgular, bebeğin doğumuyla ilgili karar vermeyi gerektirebilir. Bebeğin erken dünyaya gelmesi, var olan gelişim duraklamasına prematüre sorunlarını da ilave ederken, geç kalınması durumunda ise bebekte kalıcı hasarlar yaşanmasına sebep olabilir.

Preeklampsi rahatsızlığında belirtiler önemli

Bu hafta itibariyle anne adaylarının haftada birkaç kez tansiyon ölçtürmeleri ve eğer ölçümlerde yüksek tansiyonla karşılaşırlarsa doktorlarına başvurmaları gerekir. Yüksek tansiyona; vücudun üst yarısında görülen ani şişlik, ense bölgesindeki ağrı ve görme bulanıklığı gibi şikayetler de eşlik ediyorsa, bu durum gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi rahatsızlığının işareti olabilir.

Preeklampsi, aslında zehirlenme ile ilgili olmayıp, rahim yatağını döşeyen ince kıvrık arterlerin aşırı daralması sonucu plasentanın bebeği besleyememesinden kaynaklanır. Genellikle gebeliğin üçüncü trimesterinde görülen bu rahatsızlığın ağır seyretmesi durumunda bebeğin gelişiminde ciddi sorunlar meydana gelebilir. Bu sebeple belirtilerin görülmesi durumunda geç kalmadan doktora başvurmak oldukça büyük önem taşır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.