Gebelikte 3. Hafta

Gebelikte 3. Hafta
Gebelikte 3. Hafta

Gebelikte 3. hafta, bebek rahme yerleşmeden önceki son haftadır. Bu haftadan sonra bebek anne rahmine yerleşir. Gebelikteki en önemli haftalardan biri olan bu haftada, aslında anne adayının rahminde çok önemli değişiklikler yaşanmasına rağmen, anne adayı bu durumu hissedemez. Geçen haftadan farklı olarak herhangi bir değişim gözlenmeyen anne adayında yaşanacak belirtiler ise sonraki haftada ortaya çıkacaktır. Gebeliğin 3. haftasında anne adayları gebelik şüphesiyle herhangi bir doktora başvurmasalar da başka bir sebeple yaptırdıkları testler ya da ultrason kontrollerinde gebe olduklarını öğrenebilirler.

Geçen haftanın sonunda ya da bu haftanın başında gerçekleşen döllenme sonrasında zigot (döllenmiş yumurta), yaklaşık 30 saat dışarıdan tespit edilemez bir şekilde sessiz kalır. Bu sessizlik sırasında aslında anne ve baba adayından gelen kromozomlar birleşir ve yeni canlının kromozomları oluşur. Zigot, rahme doğru ilerlemeye başlar ve rahme ulaşması yaklaşık 3-5 gün sürer. Bu aşamada zigot bölünerek çoğalır. Döllenmeden yaklaşık 5-6 gün sonra ise yuvalanma işlemi başlar. Bu aşamada zigot, bir boşluğu çevrelemiş ve tek tabaka halinde dizilmiş hücrelerden oluşur. Hücre topluluğunun bir tarafındaki hücreler sayıca ve tabaka olarak daha fazla gelişim gösterir. Bu bölge, anne rahmine yapışma bölgesidir. Oluşan yeni canlıya ise embriyo adı verilir. Anne adayının yeni adet döngüsüne henüz 4-5 gün varken, döllenme ve yuvalanma işlemi tamamlanmış olur. Gebeliğin 4. haftasında rahme yerleşen embriyo, hızla gelişimine devam eder. İkinci ayın sonuna kadar embriyo denen canlı, daha sonra fetüs adını alır. Fetüs adındaki bu yeni canlı ise doğuma kadar gelişimini devam ettirir.

Plasenta nedir?

Anne karnındaki embriyo, bebeğin eşi olan plasentaya göbek bağı ile bağlıdır. Plasenta denen yapı ise anne rahmine yapışıktır. Bu yapı, anne ve bebeğin kanlarının birbirine karışmasını engellediği gibi besin ve çeşitli maddelerin alışverişinde de önemli bir rol oynar. Embriyo, anneden besinleri alırken, atıklarını ise anneye geri verir. Anne ve bebek arasında her türlü alışverişi sağlayan plasenta, bazı hormon, kimyasal madde, mikroorganizma ve küçük molekülleri de geçirme özelliği taşıdığından, annenin karşılaştığı zararlı etkenlerden bebeğin de etkilenmesine sebep olur.

Aşırı spor, bebek için tehlikeli

Anne adayının düzenli ve sağlıklı yaşaması bebeği de olumlu yönde etkiler. Ayrıca gebelikte spor yapmak, rahat bir gebelik geçirilmesini sağlar ve hatta doğumu kolaylaştırır. Ancak özellikle de bebeğin rahme yerleşmesi döneminde yapılan aşırı spor, hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Planlı bir gebelik söz konusuysa, bu dönemde yapılacak sporda aşırıya kaçmamakta yarar var. Gebeliğe ilk adımların atıldığı bu haftalarda yapılan egzersizlerin anne adayını zorlamaması gerekir. Çünkü özellikle de anne adayının karın bölgesinde oluşabilecek herhangi bir deformasyon, ileri dönemlerde hem anne hem de bebek için sorun teşkil edebilir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.