Gebelikte 5. Hafta

Gebelikte 5. Hafta
Gebelikte 5. Hafta

Gebeliği önceden planlayan anne ve baba adayları, geçtiğimiz haftalarda yaşanan erken gebelik belirtilerinin, yaklaşan adet kanamasının değil gebeliğin belirtileri olduğunu düşünerek doktora gitmiş olabilir. Ancak adet kanamasının gecikmesi sebebiyle gebelikten şüphelenen anne ve baba adayları ise gebelik haberini doktordan bu hafta alır. Gebelikte 5. hafta, birçok anne ve baba adayının bebeğini fark ederek geçireceği ilk hafta olur. Artık anne adayının rahmine yerleşmiş olan bebek, burada büyür ve gelişir.

Bebeğin, anne rahmindeki gelişimi başlıyor

Gebeliğin 5. haftasında, bebeğin baş-popo uzunluğu yaklaşık 1-3 mm arasında değişir. Bu hafta yapılacak ultrason muayenesinde gebelik kesesi görülebilir. Ancak çok küçük olması sebebiyle bebeği görmek ve kilosunu ölçmek henüz mümkün olmaz. Bu kadar küçük olmasına rağmen, iç organları ve sistemleri gelişmeye başlayan bebeğin, özellikle de kalp ve damar sistemlerinde hızlı bir gelişme söz konusu. Minicik kalbi atmaya ve kan pompalamaya başladı ancak ultrasonda bu atışların duyulabilmesi bu hafta pek mümkün değil. Bebeğin ultrason muayenesinde görülebilmesi ve kalp atışlarının duyulabilmesi, gebeliğin 6. haftasında gerçekleşecek.

Bebeğin beyin gelişimi de bu hafta itibariyle başlar. Beyin ve omurilik, kas ve kemik yapıları şekillenmeye başlayan bebeğin, bu gelişimine destek olmak adına, anne adayının henüz başlamadıysa bile, bir an önce folik asit içmeye başlaması tavsiye edilir. Bebeğin, akciğer, karaciğer, bağırsak, pankreas gibi organları da şekillenmeye başlar. Ayrıca bebeği besleyecek ve oksijenin bebeğe ulaşmasını sağlayacak koryon villus adlı doku ve kordon bağı da yine bu dönemde oluşur.

Gebelik boyunca anne adayının yapacağı olumsuz her davranış bebeği olumsuz etkiler ancak gebeliğin 5.-10. haftaları arasında bu duruma daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Çünkü bu haftalar bebeğin en savunmasız olduğu dönemdir ve ona gelebilecek en küçük zarar, önemli doğum kusurlarıyla sonuçlanabilir.

Geç saatlerde fazla sıvı tüketilmemeli

Gebelikte 5. hafta, sık idrara çıkma şikayetleri başlayabilir. Bunun nedeni ise büyümeye başlayan rahmin mesaneye baskı yapması sonucu idrara çıkma ihtiyacı yaratmasıdır. Bu durum, çoğunlukla normal kabul edilir. Gebeliğin özellikle ilk 3 ayında ve son 3 ayında bu şikayet çok yaygın görülür. Gebelikte 2. trimesteri oluşturan 4., 5. ve 6. aylarda ise rahim üst karna doğru yükseldiğinden mesaneye yaptığı baskı azalır ve anne adaylarının idrar şikayetlerinde hafifleme yaşanır. Özellikle de geceleri çok sık idrara çıkma şikayeti yaşayan anne adaylarının, bu sıkıntıyı azaltmak için akşam geç saatlerde fazla sıvı almaması ve çay, kahve tüketmemesi en uygun çözümdür.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.