Gebelikte 7. Hafta

Gebelikte 7. Hafta
Gebelikte 7. Hafta

Gebelikte 7. hafta, bebekte en fazla değişimin yaşandığı haftalardan biridir. Bu hafta bebekte oluşmaya başlayan yapı ve organlar, onun yavaş yavaş bir insan görünümü kazandığının müjdesini verir. Hatta bu hafta ultrasona giren anne adayı, doktorun göstermesine gerek kalmadan bebeğini rahatlıkla görebilir.

Bebeğin boyu bu hafta yaklaşık olarak 5-8 mm arasında değişir. Bebek bu dönemde halen kıvrık halde bulunduğundan bu uzunluk, baş-popo arasının uzunluğudur. Bebeğin kilosundan bu hafta da bahsetmek pek mümkün olmaz. İlk haftalardan beri izlenen kuyruk kısmı küçülmüş ancak henüz tamamen kaybolmamıştır. Kuyruğun tamamen kaybolması 10. haftayı bulur. Gebeliğin bu haftasında bebeğin vücudu tek parça halinde olup, kolları ve bacakları henüz vücudundan ayrılmış birer uzuv olarak gözlenmez. Ancak kol ve bacakları vücuda yapışık da olsa şekil almaya başlar. Bu durum, kol ve bacakların yakın bir zamanda vücuttan ayrılacağının işaretidir. Buna rağmen, parmakları ise henüz oluşmaya başlamamıştır.

Bu haftalarda bebeğin kafasının yan taraflarında bulunan gözleri, kafasının ön tarafına doğru hareket etmeye başlar. Ayrıca sağ ve sol kalp kapakçıkları ayrılan bebeğin akciğerlerinde ise ilk bronşlar oluşur. Bebeğin beyin yarı küreleri de gelişim gösterir. Bağırsaklar da gelişim göstermekte olup, apandis ve pankreasın oluştuğu gözlemlenir.

Bebeğin cinsiyeti bu hafta belli olur mu?

Gebelikte 7. hafta, anne ve baba adayının bebeklerinin cinsiyetini henüz öğrenebilecekleri bir hafta değildir. Ancak ultrason görüntüsünde, bebeğin genital bölgesinde bir kabarıklık fark edilir. Bu kabarıklık, bebeğin cinsel organı olmamakla birlikte, yakın bir zamanda cinsiyetinin öğrenilebileceğini ifade eder.

Gebelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?

Birçok anne ve baba adayının en çok merak ettiği konulardan biri de, gebelik döneminde yaşanacak cinsel ilişkinin bebeğe zarar verip vermeyeceğidir. Oysa ki bebek, anne rahmindeki kesede oldukça iyi bir şekilde korunur. Ayrıca rahim ağzı da enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan kalın bir mukus tabakası içerir. Doktor tarafından herhangi bir risk belirtilmediği sürece cinsel ilişki bir sorun yaratmaz. Olası bir risk durumunda doktor zaten cinsel ilişkiyi yasaklayacaktır. Ancak konuyla ilgili çeşitli kaygıları olan anne ve baba adaylarının yine de doktorlarına danışmaları en uygun olanıdır.

Gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan mide bulantısı, göğüs hassasiyeti vs. gibi durumlar ise anne adayının cinsel isteğinde azalmaya sebep olabilir. Bu oldukça normal ve geçici bir durumdur. Baba adayının bu dönemde anlayışlı olması gerekir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.