Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) Nedir?

bas-agrisi
Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) Nedir?

Gebeliğin 20. haftası itibariyle anne adaylarının düzenli olarak tansiyonlarını ölçtürmeleri önemlidir. Ölçümlerde yüksek tansiyonla karşılaşılması ve bu duruma şiddetli baş ağrısı, görmede şiddetli şekilde bulanıklık, şiddetli nefes darlığı ve karın bölgesinde şiddetli ağrı gibi şikayetlerin de eşlik etmesi halinde anne adaylarının doktorlarına başvurmaları oldukça büyük önem taşır. Çünkü tüm bu belirtiler gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi rahatsızlığının işareti olabilir. Preeklampsi, rahim yatağını döşeyen ince kıvrık arterlerin aşırı daralması sonucu plasentanın bebeği besleyememesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır.

Preeklampsi ile ilgili merak edilen her şeyi anne adayları için ele aldık. Preeklampsi nedir, neden kaynaklanır, belirtileri nelerdir, gebeliğin kaçıncı ayında ortaya çıkar? Bunlar ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Preeklampsinin belirtileri nelerdir?

Preeklampsi belirtilerinin bazıları (kusma, şişlik, baş ağrısı vs.) gebeliğin normal belirtileri arasında olduğundan, bir şeylerin yolunda gitmediğini anlamak anne adayı açısından her zaman o kadar kolay olmayabilir. Ancak gebelik belirtileri arasında yer almayan görmede bulanıklık gibi belirtilerin görülmesi durumunda anne adayının vakit kaybetmeden doktoruna başvurması gerekir. Çünkü preeklampsi rahatsızlığında erken tanı bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşır. Preeklampsi rahatsızlığının diğer belirtileri ise şunlardır:

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Görmede bozukluk, bulanıklık ve hatta noktalar görme
  • Karnın üst bölgesinde ya da omuzlarda ağrı
  • Şiddetli baş ağrısı veya baş dönmesi
  • Bulantı
  • Kusma
  • Ani kilo artışı
  • Yüz ve ellerde şişlik
  • Nefes almada zorluk çekme
  • İdrara çıkma sayısında düşüş

Gebeliğin kaçıncı ayında ortaya çıkar?

Preeklampsi rahatsızlığı, genelde gebeliğin üçüncü trimesteri olarak da adlandırılan son üç ayında (27. hafta ve sonrası) ortaya çıkar. Ancak gebeliğin 20. haftası itibariyle anne adayında erken belirtiler görülmeye başlanabilir. Tüm gebeliklerin %6-7’sinde görülen bu rahatsızlık, erken tanı konulması ve hafif atlatılması durumunda sorun teşkil etmeyebilir ancak geç fark edilmesi ve ağır seyretmesi durumunda bebeğin gelişiminde ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sebeple erken belirtilerin görülmesi durumunda, anne adayının tansiyon kontrolü ve idrar tahlili için geç kalmadan doktoruna başvurması bebek açısından oldukça büyük önem taşır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.