Küvet Banyosu ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Neler?

bebek-banyo
Küvet Banyosu ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Neler?

Yenidoğan bebekler, göbek kordonları düşene kadar sadece silme banyo ile temizlenir. Çünkü bebeğin göbeği düşmeden yaptırılacak banyo, göbek kordonunun ıslanıp göbekte enfeksiyon oluşturmasına ve geç düşmesine sebep olabilir. Göbek kordonları düşen bebekler, sonrasında küvet banyosu ile yıkanmaya başlar. Peki küvet banyosu nedir, nasıl yaptırılır, küvet banyosu yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? gibi sorular küvet banyosu ile ilgili akla takılan sorulardan sadece birkaçıdır. Biz de küvet banyosu ile ilgili merak ettiklerinizi sizin için ele aldık.

Küvet banyosu için hangi hazırlıklar gerekir?

Banyo yaptırmak üzere bebeğinizi soymadan önce, gereken bütün malzemeleri hazır bulundurmanız gerekir. Bebeğinizin banyosu için gerekenler ise şunlar:

  • Bebek küveti
  • Küvet filesi/yıkama aparatı
  • Bebek şampuanı ve sabunu
  • Yumuşak banyo süngeri
  • Müslin örtüleri
  • Bebeğin oynaması için oyuncak
  • Banyo havlusu
  • Maşrapa
  • Saç tarağı ve fırçası
  • Tırnak makası
  • Nemlendirici veya bebek yağı
  • Bebek bezi
  • Pişik kremi
  • Kıyafetler

Küvet banyosu nasıl yaptırılır?

Siz deneyim kazanana kadar bebeğinizin banyosunu mümkünse iki kişi tarafından yaptırmalısınız. Bu şekilde biriniz bebeği tutarken veya kurularken, biriniz de diğerine destekte bulunabilirsiniz.

Öncelikle bebeğinizi yıkamadan önce ellerinizi iyice yıkamalısınız. Saat, yüzük veya bilezik gibi tüm takılarınızı çıkarmalısınız. Giysinizde bebeğinizin cildini çizebilecek fermuar veya iğne türü bir aksesuarın olmadığından emin olmalısınız.

Bebeğinizin banyosunu maksimum 5dk’da tamamlamaya özen göstermelisiniz. Daha uzun süren bir banyonun, bebeğinizin üşütmesine veya huysuzlanmasına neden olabileceğini unutmamalısınız.

Bebeğiniz, zaman içinde banyo yapmaya alışana kadar biraz ürkmesi doğaldır. Bu sebeple bebeğinizi küvetin içine koyduktan sonra vücuduna küçük dokunuşlar yapıp sakin ve pozitif cümleler kurmanız, onun banyo yapmaya daha sıcak yaklaşmasını sağlar.

Banyo öncesi beslenme

Bebeğin, banyodan hemen önce emzirilmemesi ya da beslenmemesi gerekir. Banyo saatine çok yakın bir zamanda karnı doyurulan ve banyo sırasında midesi dolu olan bebek kusabilir. Bu sebeple bebeğin, emzirildikten ya da beslendikten yaklaşık 1-1.5 saat sonra yıkanması en uygunudur.

Uyku öncesi banyo

Uyku öncesinde bebeğe yaptırılacak bir banyo bebeği gevşetir ve sakinleştirir. Banyo sonrasında bebeğe masaj uygulanması ve uyku kıyafetleri giydirilmesi de bebeği uykuya hazırlar. Böylece bebek uyku düzenine alışır ve banyo sonrası uykuya daha rahat geçer.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.