Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

yenidogan-banyo
Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Bebeğin ilk banyosu hem bebek hem de anne için oldukça heyecan vericidir. Aynı zamanda ıslak, kaygan, hareketli ve ağlayan bir bebeği yıkamak, özellikle de deneyimsiz bir anne için çok da zordur. Elbette bebeği her yıkamadan sonra annenin banyo deneyimi daha da artar ve endişeleri yatışmaya başlar. Ancak yenidoğan bir bebeğe nasıl banyo yaptırılır? sorusu deneyimsiz bir anne için oldukça zor bir sorudur. Biz de yenidoğan bir bebeğin nasıl yıkanması gerektiğini sizin için ele aldık.

Son bilimsel yaklaşımlar doğrultusunda yenidoğan bebeğe, göbeği düştükten bir gün sonra bebek banyosu yaptırılması önerilir. Bebeğin göbeği düşmeden yaptırılacak banyo, göbek kordonunun ıslanıp göbekte enfeksiyon oluşturmasına ve geç düşmesine sebep olabilir ancak bir yandan da göbek kordonu düşene kadar bebeğin cildinin temiz ve nemli tutulması da oldukça önemlidir. Bu sebeple doğumun ardından eve gelindikten sonra, bebek göbek kordonu düşene kadar bebeğin cildi silme banyo yöntemi ile temizlenmelidir.

Silme bebek banyosu nedir?

Silme bebek banyosu, bebeğin doğumundan göbeği düşene kadar geçen süreçte, küvette suyla yıkamadan sadece bezle yapılan silme ve temizleme yöntemini ifade eder. Peki silme bebek banyosu nasıl yaptırılır?

Banyo öncesinde, banyo yaptırılacak oda veya banyo 22-25 derece aralığında ısıtılır. Ilık su dolu bir kap, sabunlama ve durulama bezi vb. ürünler ortamda hazır bulundurulur. Sonrasında bebek düz bir zemin üzerinde serili olan yumuşak bir havluya yatırılır. Bebek, üşütülmeyecek şekilde sarılır ve her seferinde bir bölge açılarak yumuşak bir şekilde silinir. Silinen bölge kurulanıp sarıldıktan sonra diğer bölgeye geçilir. Bebeğin banyosuna önce yüz temizliği ile başlanır. Ilık sabunlu temiz bir bez veya sünger ile bebeğin gözleri içten dışa, burnu, kulak ve kulak arkaları, yüz çevresi, ağzı ve başı iyice temizlenir. Sonra aynı şekilde yine ılık sabunlu bir bez veya sünger yardımıyla ve yumuşak hareketlerle bebeğin ön ve arka vücudu iyice temizlenir. Kollar ve bacaklar da temizlendikten sonra en son ise bebeğin bez bölgesi temizlenir. Genital bölge ise önden arkaya doğru silinir. Temizleme işlemi sırasında her alan için ayrı bir bez ya da aynı bezin farklı yerleri kullanılır. Temizleme işleminin ardından temiz ıslak bir bez ile bebek durulanır. Tüm bu işlemler yapılırken göbek kordonunun ıslanmamasına özen gösterilir. Silme bebek banyosu bittiğinde bebek havluya sarılır ve böylece üşümesi engellenir. İyice kuruladıktan sonra bebek giydirilir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.