Çocuğa Doğru Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları

yemek yemeyen çocuk
Çocuğa Doğru Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları

Çocuğunuz yemek yemiyorsa, her yemeği yemiyorsa ya da istediği şartlar oluşmadan yemiyorsa, yeme alışkanlıklarını gözden geçirmeniz gerekiyor olabilir. Biz de çocukların doğru yeme alışkanlığı kazanmasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli konuları sizin için ele aldık.

Evde sürekli çocuğunuza göre yemek pişirmeyin

Her birey gibi çocukların da kendilerine özgü damak zevkleri vardır. Her yemeği sevmeyebilir veya o günün menüsü onun için cazip olmayabilir. Aslında çocuğunuzun rafine bir damak zevkinin olması olumlu bir durum olarak değerlendirilir ancak evde sürekli çocuğun damak zevkine göre yemek pişirilmesi, zaman içinde geri dönülmesi zor bir alışkanlığa da dönüşebilir. Yemekleri çocuğunuza sevdirebilmek adına biraz farklı bir pişirme yöntemiyle pişirmek ya değişik şekillerde sunmak için denemeler yapabilirsiniz ancak çocuğunuzu herkes için pişen yemeklerden yemeye teşvik etmeniz de oldukça önemlidir.

Ara öğünlerin miktarına ve zamanına dikkat edin

Çocuğunuza gün içinde vereceğiniz ara öğünlerin miktarı ve ana öğünlerle aralarındaki süre önemlidir. Çocuğunuzun ara öğünler yüzünden iştahının kapandığını fark ediyorsanız, beslenme düzenini gözden geçirmeniz iyi olacaktır. Ara öğünlerde aldığı meyve ve karbonhidrat miktarına, ayrıca ara öğünler ve ana öğünler arasında yeterli sürenin geçmiş olmasına dikkat edin. Ara öğünler için hazırlanan gıdalar ile ana öğünlerin içeriğinin dengeli olması da oldukça önemli bir konudur.

Yiyeceği miktara çocuğunuz karar versin

Doymadığını düşünerek çocuğunuzu yemek yemeye devam etmesi için zorlamayın. Bu durum, çocuğunuzun kendi bedensel ihtiyaçları ile olan bağını zedeler. Bırakın yiyeceği miktara çocuğunuz karar versin. Çocuğunuzun, hangi besinden ne kadar yiyeceğine karar vermesi, özgüven gelişimi için çok önemlidir. Siz sadece hangi yemekten hangi miktarlarda yediğini gözlemlemeye çalışın ve günlük beslenme planında bir denge oluşturun. Çocuğunuzun gün sonunda, gün içinde alması gereken protein, kalsiyum, vitamin ve mineral gibi besin gereklerini almış olması zaten yeterli olacaktır. Unutmayın ki, uykusuzluk, hastalık veya genel yorgunluk gibi birçok etken de çocuğunuzun iştahı üzerinde oldukça etkilidir.

Çocuğunuzu besin çeşitliliğine alıştırın

Hep aynı yiyeceklere takılıp kalmak yerine, haftada 1 veya 2 gününüzü hiç denenmemiş bir tarife veya hiç tadına bakılmamış bir yemeğe ayırabilirsiniz. Belki çocuğunuz o güne kadar hiç yemediği bir sebzeyi yeni tarifler sayesinde sevmeye başlayabilir. Ayrıca birlikte tadına bakmanız ve üzerinde yorum yapmanız eğlenceli bir aktivite haline de dönüşebilir. Yeni tatlara açık olmak ve besin çeşitliliğinin farkında olmak, gelecekte farklı ortamlara girdiğinde kendini beslemeyi öğrenmesi için çocuğunuzun öğrenmesi gereken olgulardır.

Sebze püresi yerine sebzeyi tek olarak servis edin

Bazı bebekler, uzun süre karışık sebze püreleriyle beslenmeleri sebebiyle, sebzelerin tek olarak tatlarını bilmezler. Çocuğunuzun yemesini istediğiniz sebzeyi sevmesi için farklı bir gıda içinde sunmak yerine, değişik şekillerde keserek, fırınlamak gibi farklı yöntemlerle pişirerek ya da değişik soslarla sunarak servis etmeyi deneyebilirsiniz. Sebzeyi sofraya farklı şekillerde getirip, birlikte deneyimleyerek üzerine konuşmanız, çocuğunuzun sebzeyi tanıması için oldukça faydalı olacaktır.

Yemek yemenin karşılığında ödül vermeyin

Yemek yemek bir gereksinimdir. Çocuğunuzun istediğiniz yemeği yemesini teşvik etmek için bir ödül sunmanız, onun yemekle bağ kurmasının önüne geçer. Yemeğin, ödül ve ceza ile bağlantılı değil, sağlıklı ve iyi olmakla ilgili olduğunu öğrenmesi sağlayın. Yemeği, ihtiyaç duyduğumuz enerji ve besin maddelerini almak için yediğimizi bilmesi gerekir. Ayrıca oyun sırasında yemek yemesi de çocuğunuzun dikkatini başka yöne çeker ve doyma hissinin farkında olmamasına sebep olabilir.

Televizyonu kapatın, tablet ve telefonları sofradan uzak tutun

Çocuğunuzun yemek zamanı geldiğinde televizyonun kapatılması, tablet ve telefonların sofradan uzak tutulması, sağlıklı yeme alışkanlığına giden ilk adımlardan biridir. Çocukların yiyecekle ilişkisi, koku, renk, tat ve dokularla olur. Ancak ekran karşısında yemek yiyen bir çocuk besinle iyi bir ilişki kuramaz. Bu da yediği yemeğin farkında olmasının önüne geçer. Yemek sırasında çocuğunuzun dikkat merkezinde her zaman yediği yemeğin olmasını sağlayın.

Sofranızı keyifli ve çekici hale getirin

Çocuğunuz yemek zamanı sofraya oturmak istemiyor ve yemeğini başka bir yerde yemek istiyorsa, sofranızı keyifli ve çekici bir hale getirmeniz faydalı olacaktır. Yemeği sevdirmek için, yemek hazırlıklarını ve sofra detaylarını, olumlu birer araca dönüştürebilirsiniz. Sofrayı çocuğunuzla birlikte kurabilir, onun seveceği peçete ve tabaklardan alabilirsiniz. Sofra, ailenin bir araya gelip, sohbetler ettiği bir yerdir. Eğer sofranız tartışmaların yaşandığı, gergin bir yer haline geldiyse çocuğunuzun sofradan uzak durması normaldir. Sofranızı tekrar keyifli bir yer haline getirmek için birkaç küçük yeni detay eklemeyi deneyebilirsiniz.

Çocuğunuzun sofradan kalkmasını engelleyin

Yemek oturularak yenir ancak hareketli yapıları gereği çocukları sofrada oturtmak biraz zor olabilir. Bazı çocuklar yemek sırasında size bir oyuncağını göstermek ya da bir olayı anlatmak için ayağa kalkmak isteyebilir. Bu gibi durumlarda, göstereceği ya da anlatacağı şeyi çok merak ettiğinizi ancak bunu yemek bittikten sonra yapması gerektiğini, çocuğunuza kibar bir şekilde anlatabilirsiniz.

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını siz de benimseyin

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını evdeki herkesin benimsemesi gerekir. Özellikle evdeki yetişkinlerin ve çocuğa bakan bakıcı ya da büyükanne gibi kişilerin çocuğa örnek olması gerekir. Aynı sofraya oturduğu yetişkinler farklı şeyler yerken, çocuğa sebze yedirilmeye çalışılması çocukta tepki yaratabilir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.