Ay Ay Bebek Gelişimi – 12 Aylık Bebek

12 aylık bebek
Ay Ay Bebek Gelişimi – 12 Aylık Bebek

Bebeğiniz artık 12 aylık oldu ve bu ayın sonunda ilk yaşına girip çocuk mertebesine ulaşacak. Bu ay bebeğiniz hala bir yerlere tutunarak yürüyor olabilir, yardım almadan da yürümeye başlamış olabilir. Bebeğiniz eğer bu ay hala yürüyemiyorsa, onu yürümeye teşvik etmek için sevdiği bir oyuncağını elinizde tutarak onun size doğru yürümesini sağlayabilirsiniz. Sürekli kucağınıza almak yerine ona yürüme denemeleri yapması için fırsat vermelisiniz.

Peki 12 aylık bebek fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal olarak ne kadar gelişim gösterir, 12 aylık bebek boy olarak yaklaşık ne kadar, 12 aylık bebek kilo olarak yaklaşık ne kadar, 12 aylık bebek neler yapabilir? Bunlar ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

12 aylık bebeğin fiziksel gelişimi

Bebeğinizin boyu ve kilosu, 12. ayında da geçtiğimiz aylarda olduğu gibi gelişimini takip etmek açısından doktoru tarafından ölçülür. Bebeklerin boyu ve kilosu, başta genetik yapıları olmak üzere birçok faktörden etkilendiği için, her bebeğin gelişim tablosu aynı sonuçları vermeyebilir. Ayrıca yürüme döneminde olan ve bu sebeple fiziksel hareketliliği artan bebeğinizin bu aylarda kilo alımı da yavaşlayabilir. Ancak 12 aylık bebek boy olarak ortalama kızlarda 71-74 cm, erkeklerde 72-75 cm; 12 aylık bebek kilo olarak ise ortalama kızlarda 8.7 – 9.7 kg, erkeklerde 9.2 – 10.2 kg civarındaysa, bebeğin fiziksel gelişiminin ortalama düzeyde olduğu söylenebilir.

12 aylık bebeğin sosyal gelişimi

Bebeğinizin 12. ayı, sosyalleşmesinde adeta dönüm noktası. Yürüme becerisi kazanmaya başlayan bebeğiniz, artık kendi yaşıtlarıyla iletişim kurmaya başlar. Kendi yaşıtlarıyla aynı ortamda olmaktan keyif alıyor olabilir ancak onlarla oynamak istemeyebilir. Çünkü bebekler çoğunlukla kendinden büyük çocuklarla oyun oynamayı tercih eder.

Bebeğinizin mizah anlayışı da bu dönemde gelişmiş durumda. Yaptığı hareketlere ebeveyninin gülerek karşılık vermesi ise onu çok mutlu eder. Hatta ebeveynini güldürmek için aynı eylemi tekrar eder. O da ebeveyninin yaptığı hareketlere kahkahalarla güler ve aynı hareketi tekrar tekrar yapmasını ister.

Bu dönemde çevresinde olup bitene karşı oldukça meraklı olan bebeğinizin hareketlerinin kısıtlanmaması önemlidir. Ancak bunu yaparken bir yandan da bebeğinizi sürekli olarak gözlemlemeniz ve onu tehlikeye atacak durumlara karşı kollamanız gerekir. Kendi başına yemek yemesi veya oyun oynaması bebeğinizin gelişimi için önemli olduğundan, bu eylemleri sırasında etrafı kirletecek ya da dağıtacak olsa bile müdahale edilmemesi uygun olur. Eğer bebeğinizin eylemleri sizin müdahaleniz sebebiyle engellenirse, zaman içinde farklı ve yeni şeyleri yapmaya çekinen bir birey haline dönüşebilir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.