Ay Ay Bebek Gelişimi – 11 Aylık Bebek

11 aylık bebek
Ay Ay Bebek Gelişimi – 11 Aylık Bebek

Bebeğiniz artık 11 aylık oldu ve muhtemelen yürüme çabası içinde. Bebekler genellikle bu ay desteksiz bir şekilde ayakta durmayı başarabilir. Çoğu bebek bu ay destek alarak yürüyebilir, çok azı da kendi başına yürümeyi başarabilir. Hatta bazıları koltuk ya da sandalyeye tırmanmaya çalışabilir. Kısacası her bebeğin yürüme zamanlaması farklılık gösterir. Eğer bebeğiniz bu ay henüz yürüyemiyorsa, bunu bir sorun olarak görmeyin.

Ayrıca bu dönemde benlik bilinci gelişmeye başlayan bebeğiniz, kendini fark etmeye başlar. Daha önceleri aynadaki yansımanın kendine ait olduğunu bilmeyen bebeğiniz, şimdi ayna karşısında uzun uzun kendini inceler. Hatta bebeğinizin ayna karşısından ayrılmadığı günlere hazır olun.

Peki 11 aylık bebek fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal olarak ne kadar gelişim gösterir, 11 aylık bebek boy olarak yaklaşık ne kadar, 11 aylık bebek kilo olarak yaklaşık ne kadar, 11 aylık bebek neler yapabilir? Bunlar ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

11 aylık bebeğin fiziksel gelişimi

Bebeğinizin boyu ve kilosu, 11. ayında da geçtiğimiz aylarda olduğu gibi gelişimini takip etmek açısından doktoru tarafından ölçülür. Bebeklerin boy ve kilosu, başta genetik yapıları olmak üzere daha birçok faktörden etkilendiği için, her bebeğin gelişim tablosu aynı sonuçları vermeyebilir. Ayrıca yürüme dönemine yaklaşan ve bu sebeple fiziksel hareketliliği artan bebeğinizin bu aylarda kilo alımı da yavaşlayabilir. Ancak 11 aylık bebek boy olarak ortalama kızlarda 70-73 cm, erkeklerde 71-74 cm; 11 aylık bebek kilo olarak ise ortalama kızlarda 8.5 – 9.5 kg, erkeklerde 9 – 10 kg civarındaysa, bebeğin fiziksel gelişiminin ortalama düzeyde olduğu söylenebilir.

11 aylık bebeğin sosyal gelişimi

Bebeğinizin benlik bilincinin oluşmaya başlaması, onun gelişimi açısından çok güzel bir gelişme. Ancak bu gelişme, bazı zorlukları da beraberinde getirebilir. Kendi iradesini keşfeden bebeğiniz bu dönemde yemek yemeyi reddedebilir, uyumak istemeyebilir, koyduğunuz sınırları aşmak isteyebilir veya istediği bir şeyi yaptırana kadar aşırı direnç gösterebilir. Bu gibi durumlarda onunla inatlaşmak genellikle size çözüm sunmaz. Bunun yerine orta yolu bulmaya çalışmak en uygun yöntemdir.

Bu dönemde bebeğinizin yeni korkuları da gün yüzüne çıkabilir. Gök gürültüsü, şimşek, karanlık gibi şeylerden korkmaya başlayabilir. Karanlık gibi çözümü olan korkuları kolaylıkla bastırabilirsiniz. Ancak çözüm bulamayacağınız gök gürültüsü, şimşek gibi olaylar sırasında, bebeğinizin korkusunu yatıştırmaya çalışmak için öncelikte sakin olmalı ve yaşanan doğa olayını onun anlayabileceği bir dilde anlatmalısınız.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.