Ay Ay Bebek Gelişimi – 10 Aylık Bebek

10 aylık bebek
Ay Ay Bebek Gelişimi – 10 Aylık Bebek

Artık on aylık olan bebeğiniz sizi izleyerek öğrenmeye başlar. Sizin telefonda konuştuğunuz gibi, o da oyuncak telefonunu kulağına götürüp konuşuyor gibi hareketler yapabilir, sizin telefondaki kişiye verdiğiniz tepkilere benzer tepkiler verebilir. Bebeğinizin bu gelişimini faydalı hale getirebilir, kazanmasını istediğiniz davranışları kendi davranışınız gibi gösterip taklit etmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; onun yanında saçlarınızı tarayabilir veya dişlerinizi fırçalayabilir, hatta ona da kendi tarağını ya da diş fırçasını vererek sizinle aynı hareketleri yapmasına fırsat tanıyabilirsiniz.

Peki 10 aylık bebek fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal olarak ne kadar gelişim gösterir, 10 aylık bebek boy olarak yaklaşık ne kadar, 10 aylık bebek kilo olarak yaklaşık ne kadar, 10 aylık bebek neler yapabilir? Bunlar ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

10 aylık bebeğin fiziksel gelişimi

Bebeğinizin boyu ve kilosu, onuncu ayında da geçtiğimiz aylarda olduğu gibi gelişimini takip etmek açısından doktorunuz tarafından ölçülür. Bebeklerin boyu ve kilosu, başta genetik yapıları olmak üzere daha birçok faktörden etkilendiği için, her bebeğin gelişim tablosu aynı sonuçları vermeyebilir. Ancak 10 aylık bebek boy olarak ortalama kızlarda 69-72 cm, erkeklerde 70-73 cm; 10 aylık bebek kilo olarak ise ortalama kızlarda 8.3 – 9.3 kg, erkeklerde 8.8 – 9.8 kg civarındaysa, bebeğin fiziksel gelişiminin ortalama düzeyde olduğu söylenebilir.

10 aylık bebeğin sosyal gelişimi

Bu ay bebeğinizin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bebeğiniz bu dönemde artık bazı şeyleri tek başına yapmaya karar verir. Örneğin; koltuktan kendi kendine inmek istemesi veya yataktan kendi başına kalkmak istemesi gibi. Ancak becerileri ve bağımsızlığı ne kadar artmış olsa da bebeğiniz kendini sizin yanınızda güvende hissetmeye devam eder. Ona sarılmanız ve şefkat göstermeniz aranızda kuvvetli bir bağ oluşması açısından önem taşır.

Bebeğinizin yabancıları ayırt etme özelliği ise bu aylarda iyice gelişmiş durumdadır. Tanıdığı kişilerin yanında çok mutluyken, yabancı kişilerin yanında bir o kadar huzursuz olabilir. Ayrılık korkusu da bu dönemlerde doruk noktasına ulaşır. Ayrılık gerektiren durumlarda bebeğinizin bu korkusu aranızda duygusal bir gerginliğe sebep olabilir. Bu zamanlarda ona mümkün olduğunca sabır ve sevgi göstererek bu zor durumun üstesinden gelebilirsiniz.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.