Ay Ay Bebek Gelişimi – 9 Aylık Bebek

9 aylık bebek
Ay Ay Bebek Gelişimi – 9 Aylık Bebek

Bebeğiniz artık dokuz aylık oldu. Bu ay muhtemelen emeklemeye başlamış olan bebeğiniz, yürüme denemelerinde de bulunabilir. Mobilyalara tutunarak yürümeyi başarabilir ancak henüz uzun süre desteksiz şekilde ayakta duramayabilir. Bebeğiniz yürüme denemeleri sırasında sizden güç almak ve kendini güvende hissetmek ister. Size baktığında göz teması kurmanız ve ona gülümsemeniz, kendini iyi hissetmesini ve yeni becerisini geliştirmek için cesaret kazanmasını sağlayacaktır.

Peki 9 aylık bebek fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal olarak ne kadar gelişim gösterir, 9 aylık bebek boy olarak yaklaşık ne kadar, 9 aylık bebek kilo olarak yaklaşık ne kadar, 9 aylık bebek neler yapabilir? Bunlar ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

9 aylık bebeğin fiziksel gelişimi

Bebeğinizin boy ve kilosu, dokuzuncu ayında da geçtiğimiz aylarda olduğu gibi gelişimini takip etmek açısından doktorunuz tarafından ölçülür. Bebeklerin boy ve kilosu, başta genetik yapıları olmak üzere daha birçok faktörden etkilendiği için her bebeğin gelişim tablosu aynı sonuçları vermeyebilir. Ancak 9 aylık bebek boy olarak ortalama kızlarda 68-71 cm, erkeklerde 69-72 cm; 9 aylık bebek kilo olarak ise ortalama kızlarda 8.1 – 9.1 kg, erkeklerde 8.6 – 9.6 kg civarındaysa, bebeğin fiziksel gelişiminin ortalama düzeyde olduğu söylenebilir.

9 aylık bebeğin zihinsel gelişimi

Bu dönemde bebeğinizin hafızası gelişiyor. Daha önce oynadığı bir oyunu anımsayabilir, oyuncaklarının nerede olduğunu hatırlayabilir, yakın zamanda gördüğü bir hareketi taklit edebilir. Şimdilik henüz yakın dönem hafızası gelişmeye başlayan bebeğinizin uzun dönem hafızası ise 3-4 yaşına kadar gelişmeye devam eder.

Bebeğinizin zihinsel gelişimi açısından bu aylarda seçeceğiniz oyuncakları ya da oynayacağınız oyunları doğru seçmeniz önemlidir. Büyük renkli blokları plastic bir kovanın içine atıp çıkarmak, yeni kazandığı davranışını pratik etme şansı verir. Aynı zamanda büyük parçalı yapbozlar da zihinsel gelişimi açısından faydalı olur.

9 aylık bebeğin sosyal gelişimi

Bebeğinizin bu aylarda artık yavaş yavaş kişiliği oturmaya başlıyor. Bu dönemde yaptığı bazı hareketler, ilerleyen yaşlarında bebeğinizin nasıl bir karaktere sahip olacağı konusunda size bazı ipuçları verebilir. Gülücükler atıyor olabilir, utangaç tavırlar sergiliyor olabilir, sosyal olabilir ya da yeni bir insan gördüğünde yüzünü kapatarak tepki verebilir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.