Bebek Gelişiminde Oyun ve Oyuncakların Önemi Nedir? (7-12 Ay)

oyun ve oyuncak 2
Bebek Gelişiminde Oyun ve Oyuncakların Önemi Nedir? (7-12 Ay)

Bebeklerin bilişsel, fiziksel, duygusal ve psikolojik gelişimleri açısından oynayacakları oyun ve oyuncakların doğru seçimi oldukça önemlidir. Seçilecek oyun ve oyuncakların, bebeklerin yaratıcılığını destekler nitelikte ve problem çözme becerisini geliştirebilecek düzeyde olmasına dikkat etmek gerekir.
Biz de bebeklerin gelişiminde oyun ve oyuncak seçiminin önemi ile ilgili merak edilen her şeyi sizin için ele aldık. Bebeklerin hangi ayda hangi oyun ve oyuncaklarla oynaması gerekir? Bu ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

7 aylık bebek oyun ve oyuncakları

Bebekler, bu aylarda oldukça açık bir öğrenme algısına sahiptir ve artık neden-sonuç ilişkisini kurmaya başlarlar. Bebeğinize, bu yeteneğini ve motor becerilerini geliştirebileceği eğitici oyuncaklar almayı tercih edebilirsiniz. Ahşap küpler, büyük parçalı yapbozlar, ahşap çekiç blokları, çocuklara uygun düzeyde müzik aletleri, sesli, renkli, oyuncaklı diş kaşıyıcılar ve emekleme oyuncakları bebeğinizin kendini geliştirmesine yardımcı olabilecek ve keyifle oynayacağı oyuncakların başında gelir.
Artık desteksiz oturmaya başlayan 7 aylık bebeğinizle daha bedensel oyunlar oynayabilirsiniz. Mesela karşılıklı oturarak dans edebilir ya da sizi taklit etmeyi seven bebeğinizle taklit oyunları oynayabilirsiniz. Eline, sıkabileceği nitelikte oyuncaklar vererek kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bu aydan itibaren emekleme dönemine giren bebeğinize bu sürecinde destek olabilmesi adına bir emekleme arkadaşı edinebilirsiniz.

8 aylık bebek oyun ve oyuncakları

Bebeğiniz bu aylarda artık nesneleri çok iyi kavrıyor, neden-sonuç ilişkisi kuruyor, kavramları öğrenmeye başlıyor. Bu sebeple 8 aylık bebeğiniz için artık motor gelişimine ve zihinsel gelişimine katkı sağlayacak oyuncakları tercih etmelisiniz. Bir sopaya geçirilen ahşap halkalar, uzuvlarına basıldığında o bölgenin ismini söyleyen sesli materyaller, küçük davullar bebeğinizin bu dönem oynayabileceği eğitici oyuncaklar arasında yer alır.
Ayrıca bu dönemde bebeğinize bol bol kitap okumanızda da fayda var. Basit kavramlarla oluşturulmuş ve keyifli hikayeler içeren bebek kitapları, bebeğinizin keyifli vakit geçirmesini sağlamanın yanı sıra dil gelişimi açısından da oldukça faydalıdır.

9 aylık bebek oyun ve oyuncakları

Bebeğiniz bu ayında hala oturma döneminde ve oturur haldeyken etrafta olan bitenle oldukça ilgili olup dış dünyayla çok canlı bir şekilde etkileşime girme ihtiyacı duyar.
Bebeğinize bu ayında oyuncak seçerken ses çıkaran ve bebeğinizin dil gelişimine katkıda bulunan oyuncakları tercih etmenizde yarar vardır. Dil gelişimini destekleyecek sesli ayıcık, telefon gibi oyuncaklar, çocuklara uygun piyano, ksilofon gibi müzik aletleri, parmaklarını kullanmasını geliştirecek tuşlu oyuncaklar ve sesli kitaplar 9 aylık bebeğinizin gelişimini destekleyen ve eğlenmesini sağlayan oyuncakların başında gelir.

10 aylık bebek oyun ve oyuncakları

Bebeğiniz bu aylarda artık bir yerlere tutunarak ayağa kalkmaya çalışır. Parmak kasları ve kavrama refleksi de gayet iyi gelişmiş durumda. Gelişen parmak kasları sayesinde karalama, boyama gibi faaliyetlerde bulunabileceği için bebeğinize boyama kitabı alabilirsiniz.
Ayrıca 10 aylık bebekler, bir şeylerin nasıl çalıştığı konusuna merak sarar. Bu sebeple onun bu merakını giderecek oyuncaklar seçmeniz oldukça önemli. Bebeğiniz çekmece açma, kapak kaldırma, düğmeye basma ve ses çıkartma gibi çoklu işlevi olan oyuncaklardan keyif alabilir. Çözüm odaklı bir oyun oynamasını sağlamak için de ahşap yapbozları tercih edebilirsiniz.
Bebeğiniz bu aylarda aranızda gidip gelen oyuncaklarla kurduğunuz oyunlara bayılır. Onunla karşılıklı birbirinize top yuvarlayabilirsiniz. El hareketlerinin eşlik ettiği komik şarkılar bebeğinizin ilgisini çekebilir. Onunla birlikte hareketli şarkılar söyleyerek, eğlenmesinin yanı sıra göz-el koordinasyonlarının ve ince motor becerilerinin gelişmesine de katkıda bulunmuş olursunuz.

11 aylık bebek oyun ve oyuncakları

Bebeğiniz artık 11 aylık olduğundan yürümesini destekleyecek yürüme arkadaşı tarzı oyuncakları tercih edebilirsiniz. Yürüme arkadaşı, hem bebeğinizin yürümesini destekleyecek hem de üzerindeki aktiviteler sayesinde keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır. Bebeğinizin yürümesini desteklemek adına uzanabileceği yükseklikte bir yere ilgisini çekecek nesneler koyup, bebeğinin bu nesnelere ulaşmasını da sağlayabilirsiniz.
Bebeğiniz için bu aylarda hayal gücünü dışarı vurmasını sağlayacak oyuncaklar edinebilirsiniz. El becerisini geliştiren, lego benzeri oyuncaklar, bebeğinizin hem sosyal hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için oldukça faydalıdır. Şekil eşleştirme oyuncakları ve ses çıkaran pelüş toplar da bebeğiniz için bu aylarda tercih edebileceğiniz oyuncaklar arasında yer alır.
Bebeğiniz ile blok oyuncaklardan kule yapıp devirme oyunu oynayabilirsiniz. Bu oyun, bebeğinizin eğlenmesini sağladığı gibi enerjisini boşaltmasına da yardımcı olur. Ayrıca oyuncak sepetindeki oyuncakları etrafa saçıp sonra tek tek toplayıp tekrar sepete doldurma oyunu da bebeğinize keyif verir. Bebeğiniz ile oyuncak bulma oyununu oynayabilirsiniz. Sevdiği bir oyuncağını saklayabilir, bulamazsa ipucu vererek bulmasına yardımcı olabilirsiniz.

12 aylık bebek oyun ve oyuncakları

Artık 12 aylık olan bebeğiniz, tedirgin de olsa kendi başına yürümeye çalışıyor, sorulara basit kelimelerle cevap veriyor ve tepkilerini dile getirebiliyor. Öğrenmeye çok açık olan bebeğiniz için bu ayına uygun eğitici oyuncakları tercih edebilirsiniz.
Bebeğinize geometrik şekilleri öğretebilir ve hatta şekillerin yerleştirildiği yapboz veya bultak tarzı oyuncaklardan edinebilirsiniz. Oyuncak telefon, aktivite masası, iç içe geçebilen oyuncaklar bebeğinize uygun oyuncaklar arasında yer alır.
Artık bir şeyler çizmeye ve karalamaya başlayan bebeğinizin eline kalem ve kağıt verebilir, elde ettiği sonucun bebeğinizi nasıl mutlu ettiğini gözlemleyebilirsiniz. El becerisi oldukça gelişmiş olan bebeğiniz için itmeli-çekmeli oyuncaklar dikkat çekici gelir. Ayrıca bebeklere bu aylarında en çok önerilen oyuncaklardan biri de hayvanlardır. Hatta sevdiği bir hayvanı uyku arkadaşı olarak benimseyen bebeğinizin uykuya geçişinin kolaylaştığını göreceksiniz.
Bebekler bu aylarında büyük kas gruplarını çalıştıran oyunları oynamaktan oldukça fazla keyif alırlar. İçinde itmek, atmak, devirmek gibi eylemleri barındıran oyunlar bebeğinizin büyük kas gelişimini destekler. Bebeğinizin banyo saatlerini de oyun saatine dönüştürebilirsiniz. Su, bu dönemdeki çocuklar için oldukça cazip bir oyun aracıdır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.