Dikkat Eksikliği, Okul Başarısızlığına Yol Açabilir

dikkat eksikliği
Dikkat Eksikliği, Okul Başarısızlığına Yol Açabilir

Çocuğunuz okul ortamında yeterince başarı gösteremiyorsa, odaklanma sorunu yaşıyorsa, bulunduğu ortamlardan çabuk sıkılıyorsa, detaylara dikkat etmiyor ve kolayca hata yapıyorsa, bir işe uzun süre konsantre olamıyorsa, yerinde duramıyorsa ve sürekli hareket halinde olmak istiyorsa muhtemelen dikkat eksikliği problemi ile karşı karşıya demektir. Peki dikkat eksikliği nedir, belirtileri nelerdir, düzenli egzersizle bu problemin etkileri azaltılabilir mi? Dikkat eksikliği probleminin detaylarını sizin için ele aldık.

Dikkat eksikliği nedir?

Dikkat eksikliği; kısa süreli dikkat, aşırı hareketlilik, aceleci ve atak davranışlar ile kendini gösterir. Genellikle çocukluk yaşlarında, özellikle de çocuk okula başladıktan sonra tanı konulabilen dikkat eksikliği sorunu, yalnızca çocukların yaşadığı bir sorun olarak bilinse de, genç ve yetişkin kişilerde de görülebilir.

Dikkat eksikliği yaşayan kişi, herhangi bir konuya odaklanma problemi yaşar ve içinde bulunduğu durumdan çabuk sıkılmaya meyilli olur. Çeşitli sosyal sorunların yaşanmasına sebebiyet veren dikkat eksikliği, ilişkilerde değişkenlik ve dengesizlik yaşanması, okul ve iş ortamında düşük performans gösterilmesi gibi olumsuz etkiler gösterir.

Peki dikkat eksikliğinin başlıca nedenleri nelerdir? Dikkat eksikliği sorunu, birçok farklı etkenden kaynaklanabilir. Bilinen başlıca etkenler şunlardır: bebeği etkileyen genetik faktörler, hamilelikte annenin zararlı alışkanlıklarına devam etmesi, bebeğin prematüre doğumu, zorlu doğum hikayesi, yeterince anne sütü ile beslenememiş olması, havale veya ateşli hastalıklar geçirmiş olması, kafa bölgesinden darbe almış olması, beynini etkileyen zararlı maddelere maruz kalmış olması, yetiştirilme tarzı ve çevresel faktörler.

Dikkat eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Çocuklukta yaşanan dikkat eksikliğinin özellikle de okul öncesi dönemde fark edilmesi oldukça zordur. Ancak dikkat eksikliğinde görülen belirtilerin neler olduğunu bilmek, çocuğun ilişki ve hareketlerini buna göre gözlemleyip sorunu erken teşhis edebilmek açısından önemlidir. Dikkat eksikliğinin belirtileri, konsantrasyon eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olmak üzere üç bölümde toplanabilir. Peki dikkat eksikliğinde görülen belirtiler nelerdir?

Konsantrasyon eksikliği ile ilgili belirtiler:

  • Uzun süreli konsantrasyon gerektiren işlerde başarısız olmak
  • Detaylara dikkat etmemek, yapılan işlerde dikkatsiz ve dağınık olmak, kolayca hata yapabilmek
  • Bir işle uğraşırken, önemsiz bir detay yüzünden işi bırakmak
  • Konsantrasyon gerektiren ödevlerde zorlanmak
  • Sıkça bir oyundan diğerine geçmek
  • Yapılması gereken işleri ertelemek veya yaparken ağırdan almak
  • Yapılması gereken işleri zamanında yapmamak
  • Bir konuşma sırasında karşısındakini uzun süreli dinlemekte zorlanmak veya konuşulanları sonradan hatırlamamak

Hiperaktivite belirtileri:

  • Oturduğu yerde kıpır kıpır olmak
  • Uzun süre aynı yerde duramamak
  • Devamlı ayağa kalkmak ve amaçsızca dolaşmak
  • Sessiz oynanması gereken oyunlarda sessiz kalamamak

Dürtüsellik belirtileri:

  • Sabırsızlık göstermek
  • Başkalarının lafını kesmek
  • Uygunsuz zamanlarda konuşmak
  • Bir soruya cevap vermek için sorunun bitmesini bekleyememek
  • Sıra beklemede zorlanmak
  • Birilerine ya da bir şeylere çarpma gibi kazalara neden olmak

Dikkat eksikliğinde düzenli egzersizin yeri

Dikkat eksikliği sorununun çözümünde en çok tercih edilen yöntemlerin başında fiziksel egzersizler ve beyin egzersizleri gelir. Fiziksel egzersizler, hormonlardaki salgılanmayı arttırdığı için, beyine ait hücrelerin büyüyüp gelişmesini destekler. Böylece çocuğun sahip olduğu vücut enerjisini doğru yönde kullanması sağlanmış olur. Buna yönelik olarak çocuk ilgisinin bulunduğu bir spor faaliyetlerine yönlendirilir ve düzenli spor yapması sağlanarak beynin zinde tutulması amaçlanır. Beyin egzersizi için de çeşitli bilmece, bulmaca ve oyunlar tavsiye edilir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.