Gebelikte 31. Hafta

Gebelikte 31. Hafta

Bebek gün geçtikçe büyüyor ve doğacağı gün için en az anne babası kadar sabırsızlanıyor. Gebelikte 31. hafta, bebeğin boyu yaklaşık 38-39 cm ve ağırlığı ise 1350-1450 grama ulaşmış durumda. Anne karnında geçirdiği her gün, bebeğin doğduktan sonraki yaşama şansını artırıyor ve olası yoğun bakım ihtiyacını azaltıyor. Bu sebeple özellikle de anne adayının, bebeğini erken doğum risklerine karşı koruması oldukça büyük önem taşıyor.

Gebelikte 31. hafta bebekte gerçekleşen en önemli gelişmelerden biri iskelet yapısında meydana geliyor. Uzun boyuna göre zayıf bir yapıya sahip olan bebeğin bu durumu önümüzdeki birkaç hafta içinde düzelecek, boyu ve kilosu arasındaki denge sağlanacak.

Bebeğin sinir sistemi ve akciğer gelişimi ise hızla devam ediyor. Buruşuklukları iyice azalan bebeğin cildi oldukça gerginleşmiş durumda. Derisinin altında depolanan yağ sayesinde bu haftalarda bebeğin cildi gerçek ten rengine dönmeye başlıyor.

Braxton Hicks kasılmaları başlayabilir

Gebeliğin özellikle de son dönemlerinde yaşanan kasılmalar anne adayını endişelendirir. Ancak doğumla sonuçlanmayan bu kasılmalar, yalancı kasılma da denen Braxton Hicks kasılmalarıdır. Gerçek doğum kasılması olmayan ancak tıpkı gerçeği gibi rahim kasılmalarının sıkışmasıyla oluşan bu kasılmalar, aslında doğuma hazırlık kasılmalarıdır.

Braxton Hicks kasılmaları, gerçek doğum kasılmalarından nasıl ayırt edilir?

  • Braxton Hicks kasılmaları düzensiz ve zayıftır, zaman geçtikçe sıklaşmaz veya güçlenmez. Gerçek doğum kasılmaları ise giderek sıklaşır ve güçlenir.
  • Braxton Hicks kasılmaları 30 saniyeden kısa sürer. Gerçek doğum kasılmaları daha uzun sürer.
  • Braxton Hicks kasılmaları anne adayının yürümesi, dinlenmesi veya pozisyon değiştirmesiyle sona erer. Gerçek doğum kasılmaları herhangi bir şekilde geçmez.
  • Braxton Hicks kasılmaları karnın ön bölümünde hissedilir. Gerçek doğum kasılmaları genellikle sırtta hissedilir.

Gebeliğin özellikle de sonlarına doğru hissedilen Braxton Hicks kasılmaları nadir de olsa, erken doğuma işaret edebilir. Bu sebeple bir saat içinde 4’ten fazla kasılma yaşayan anne adayının doktoruna danışmasında yarar vardır.

Anne adayında hemoroid görülebilir

Bebeğin rahim içinde kapladığı alanın büyümesi; toplardamarlara baskı oluşması ve kan akışının yavaşlaması gibi sonuçlar meydana getirebilir. Bu sebeple gebeliğin bu dönemlerinde anne adaylarında hemoroid başlangıçlarının görülmesi oldukça normal bir durumdur. Bu durumun ilk belirtisi ise dışkılama sırasında oluşan kandır. Gebelikte hemoroidin oluşmasını engellemek adına beslenmeye dikkat etmek ve kabız olmaya yol açacak gıdalardan uzak durmak en geçerli yöntemdir. Lifli gıdalarla beslenmek ve bol su tüketmek, kabız olmanın önüne geçmeyi sağlar. Ancak bunlara dikkat edilmesine rağmen anne adayının hemoroid şikayeti söz konusuysa konuyla ilgili doktoruna danışması ve doktorunun önereceği tedavi yöntemini uygulaması en yerinde karar olacaktır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.