Gebelikte 32. Hafta

Gebelikte 32. Hafta

Gebelikte 32. hafta, bebek yaklaşık 39-40 cm uzunluğa ve 1500-1650 gram ağırlığa sahip. Yeni doğmuş bir bebek gibi, günün belli saatlerinde düzenli bir şekilde uyuyup uyanıyor ve günün neredeyse %90-95’ini uyuyarak geçiriyor. Minik el ve ayak tırnakları tamamen gelişmiş olan bebeğin, cilt altındaki yağ dokusu arttığından cildi artık iyice kalınlaşmış ve pembeleşmiş durumda.

Bebeğin akciğerlerindeki alveoller (hava kesecikleri) bu hafta hızla arttığından, doğum sonrasına hazırlık amacıyla nefes alıp verme egzersizlerini de rahatça yapabiliyor. Şimdilik yaptığı egzersizler sadece 10 saniye kadar sürse de, yakın bir zaman içinde dakikada yaklaşık 40 kere düzenli nefes alıp verebilecek şekilde gelişecek.

Doğum yaklaştıkça rahim içindeki alanı giderek daralmaya başlayan bebek, bu sebeple içinde bulunduğu alanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor. Bacakları kalçadan ve dizden, kolları ise omuzdan ve dirsekten tam bükülmüş durumda olan bebeğin, boynu öne doğru bükülmüş ve çenesi göğüs kafesine temas edecek pozisyonda duruyor. Daralan alanı verimli kullanabilmek ve kollarını, bacaklarını oynatabilmek açısından bu pozisyon bebek için en doğru pozisyondur.

Gebelikte 32-38. haftalar arasında bebeklerin çoğu doğuma hazırlık yapmak amacıyla baş aşağı pozisyona geçer. Bunun nedeni, doğumun kolay gerçekleşebilmesini sağlamaktır, çünkü doğum sırasında önce başı çıkan bebeğin vücudunun geri kalanı daha kolay çıkar. Ancak bu hafta bebek henüz baş aşağı pozisyona geçmemişse, ortada endişe edilecek bir durum yoktur, çünkü endişelenmek için henüz çok erken.

Doğum izni kullanabilmek için bu hafta rapor almak şart

Gebelikte 32. hafta, çalışan anne adaylarının izne ayrılma haftasıdır. Yasal olarak gebeliğin bu haftasında anne adayları izne ayrılabilir. Anne adaylarının doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 olmak üzere toplam 16 haftalık doğum izni kullanma hakkı bulunur. Gebeliğin 32. haftasında anne adayları, doktorundan gebeliğinin 32. haftasında olduğunu belgeleyen bir rapor alıp, bu raporu işyerinin ilgili birimine teslim ederek yasal doğum iznine ayrılabilir. Ancak gebeliğinde sorun yaşamayan ve çalışmaya devam etmek isteyen anne adayları ise isterse doktorundan çalışabilir raporu alarak gebeliğin 37. haftasına kadar çalıştıktan sonra da yasal doğum iznine ayrılabilir. Bu durumda ise doğum öncesi eksik kullandığı 5 hafta, doğum sonrası kullanacağı 8 haftalık doğum iznine eklenir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.