Gebelikte 33. Hafta

Gebelikte 33. Hafta

Gebelikte 33. hafta, bebek yaklaşık 41-42 cm uzunluğunda ve 1700-1850 gram ağırlığında. Bu hafta, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının en fazla miktara ulaştığı hafta. Gebelikte 33. hafta sonrasında sıvı miktarı azalacak ve bebek hızla büyümeye devam edeceğinden hareket yeri kalmayacağı için hareketlerinde de azalma görülecek.

Bebeğin beyin gelişimi sürüyor ve kafa çapı da giderek artıyor. Kafa kemikleri hariç diğer kemiklerinin hepsi sertleşmeye devam eden bebeğin, doğum sırasında kolaylık sağlaması açısından kafa kemiklerinin esnek olması gerektiğinden, sertleşme doğum sonrasında gerçekleşecek. Hatta erken yetişkinlik dönemine kadar kafa kemiklerinin birbirine tam olarak kaynamadığı, bebeklik ve çocuklukta da gelişimin devam ettiği bilinen bir gerçek.

Anne adayı, bu dönemde hangi şikayetlerle karşılaşır?

Bebek gün geçtikçe büyüdüğünden ve anne rahminde oldukça fazla yer kaplamaya başladığından, anne adayının bazı fiziksel değişiklikler yaşaması çok normal bir durumdur. Peki anne adayı, gebeliğin bu döneminde hangi sorunlarla karşılaşır?

  • Anne adayı, vücut ağırlığındaki artış, vücut ağırlık merkezindeki değişim ve bel kemiği eğiminde artış gibi nedenlerle yürüyüş değişikliği yaşayabilir. Artık daha eğik yürüyen anne adayı, sandalyeye oturmakta da zorluk yaşayabilir. Ancak doğumdan kısa bir süre sonra anne adayının yürüyüş şekli, eski normal yürüyüş şekline geri dönecektir.
  • Anne adayı, kendisini yorgun ve bitkin hissedebilir. Hareketsiz kalmak ve genelde yatış pozisyonunda durmaya alışmak, bitkinliği de beraberinde getirdiğinden, bu durumda yürüyüş yapmak ve temiz hava almak en iyi çözümdür.
  • Gebeliğin bu dönemlerinde çoğu anne adayı uykusuzluk problemiyle karşılaşır. Vücutta meydana gelen değişiklikler, hormonlar veya doğum ve annelikle ilgili kaygılar uykusuzluğun sebepleri arasında yer alabilir. Bu sorunla baş etmek için, öncelikle uykuya dalmadan önce stresten arınmayı başarmak gerekir. Ayrıca fazla yastık kullanarak vücuduna destek yapmak, yumuşak ve temiz gecelikler giymek, odayı havalandırmak da uykuya hazırlanmada yardımcı olacaktır. Geceleri uyku problemi yaşayan anne adaylarının, gündüzleri kısa da olsa uyuyabilmeleri ise dinç kalmalarını sağlayacaktır.
  • Anne adayı, vücut dokularındaki sıvı tutulumu nedeniyle el parmaklarında, bileklerinde ve ellerinde uyuşukluk, karıncalanma, yanma veya ağrı hissedebilir. Bu durumda, anne adayının bileğini sabit tutmak için bileklik takması, uyurken kolunun altına bir yastık koyması ve uzun süre tekrarlı el hareketleri yapması gerektiğinde de ellerini sık sık esnetmeyi unutmaması, şikayetlerinin bir miktar azalmasına yardımcı olacaktır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.