Gebelikte 38. Hafta

Gebelikte 38. Hafta

Gebelikte 38. hafta bebeğin uzunluğu yaklaşık 49-50 cm ve ağırlığı ise 2950-3100 gram civarında. Dünyaya gelmek için sabırsızlanan bebek bu haftalarda daha fazla hareketleniyor ve bu durum anne adayının daha fazla kasılma yaşamasına neden oluyor.

Bebeğin vücudunda bulunan lanugo tüyleri, gebelikte 38. hafta sürecine kadar çoğunlukla dökülmüş durumda ancak omuz, boyun, alın gibi bölgelerde bu tüylerden kalma ihtimali yüksek. Eğer doğduğunda bebeğin vücudunda bu tüylerden hala varsa ortada endişe edilecek bir durum yok. Çünkü birkaç hafta içerisinde bu tüyler de dökülecek.

Amniyotik sıvı içerisine dökülen lanugo tüyleri, bebeğin karaciğer, böbrek, safra kesesi ve pankreasından gelen dokular, bağırsaklarındaki ölü hücreler ve salgılarla birleşerek mekonyumu oluşturuyor. Bebeğin ilk dışkısı olan ve siyah renkte olup katrana benzeyen mekonyum, doğuma kadar bebeğin bağırsaklarında birikiyor ve genellikle doğumdan sonra vücuttan atılıyor.

Sezaryen doğum nedir, nasıl gerçekleşir?

Sezaryen doğum, bebeğin vajinal yolla değil anne adayının karın duvarının ve rahminin kesilerek ameliyat yolu ile alınması şeklinde gerçekleşen cerrahi bir işlemdir. İşlem sırasında gerçekleşecek anestezi, tercihe göre iki şekilde gerçekleşebilir. Genel anestezinin tercih edilmesi durumunda, damar yoluyla verilecek anestezi sayesinde anne adayı tamamen uyutulur ve gerekirse idrar sondası takılır. Bu yöntemle gerçekleşen doğumda, anne bebeğini 1-2 saat geç görür ve bu durumda daha geç emzirme gerçekleştirir. Epidural anestezi (kısmi anestezi) tercih edilirse, anne adayının belden aşağısı uyuşturulur ve muhakkak idrar sondası takılır. Bu yöntemle gerçekleşen doğumda, anne bebeğin doğum anını kaçırmaz ve çok geçmeden emzirmeyi gerçekleştirir. Hangi yöntem olursa olsun, anestezinin gerçekleşmesinin ardından, anne adayının karın bölgesi açılarak karın duvarı ile rahmi kesilir ve bebek buradan dışarı çıkarılır.

Sezaryen doğum sonrası dikkat edilecekler

  • Hastanede kalındığı süre boyunca anne kısa yürüyüşler yapmalı ve böylece bağırsaklarını hareketlendirip, kabızlık sorununun önüne geçmelidir.
  • Taburcu olup eve çıktıktan sonra dikişlerin açılmasına yol açmamak için anne kesinlikle ağır yükler kaldırmamalıdır.
  • Anne, dikişlerinin bakım ve pansumanını ihmal etmemelidir.
  • Öksürme veya hapşırma gibi ani durumlarda anne eliyle karnına destek yapmalıdır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.