Gebelikte 40. Hafta

Gebelikte 40. Hafta

Bu hafta, anne ve baba adayı nihayet beklediği mutlu sona ulaşıyor ve bebeklerini kucağına alıyor. Gebelikte 40. hafta yaklaşık 51-52 cm uzunluğa ve 3450-3600 gram ağırlığa ulaşan bebek için doğum, en az anne babası kadar heyecan verici bir durum.

Bebeğin vajinal yolla dünyaya geldiği normal doğuma yakın zamanlarda, anne adayında doğum belirtileri görülmeye başlanır. Bebeğin pelvise inmesi, daha rahat nefes almaya başlama, suyun gelmesi, sık idrara çıkma isteği, rahim ağzı incelmesi, mukus tıpanın ayrılması, vajinal akıntı artışı ve vajinal akıntının kanlı olması gibi belirtilerin ardından anne adayının doğum sancıları başlar. Şiddeti giderek artan ve düzenli aralıklarla yaşanan sancılar, yüksek ihtimalle doğumun habercisidir.

Normal doğum nasıl gerçekleşir?

Doğum zamanının geldiğini anlayan anne adayı hastaneye gittiğinde, öncelikle doktoru tarafından rahim ağzı açıklığı kontrol edilir ve bebeğin son sağlık durumu incelenir. Anne adayının yaşadığı doğum sancıları sayesinde rahim ağzı giderek açılır ve 10 cm açıklığa ulaşıldığında doğum süreci başlamış olur.

Bebek, rahim ağzına iyice yaklaşarak pelvis tabanına baskı yapar. Daha sonra ıkınmalar, sancılar ve kasılmalarla birlikte bebeğin başı rahim ağzında biraz daha açılmaya sebep olur ve artık başı dışarıdan görünmeye başlanır. Doğumun en zor kısmı, bebeğin başının çıkma anıdır. Bebeğin başı vajinayı iyice gereceği için anne adayının kısa süreli de olsa acı çekmesi oldukça normaldir. Bebeğin başı çıktıktan sonra doğumu gerçekleştiren doktor ya da ebe, göbek kordonunun bebeğin boynuna dolanıp dolanmadığını kontrol etmek amacıyla bebeğin boynunu inceler. Ardından son birkaç ıkınma ile beraber bebeğin vücudu da kendiliğinden kayarak dışarı çıkar. Böylece mutlu sona ulaşılır.

Epidural anestezi nedir?

Doğum sırasında yaşanacak ağrıyı azaltmak ve anne adayının konforunu artırmak amacıyla epidural anestezi yöntemine de başvurulabilir. Bu yöntem, anne adayının rahim ağzı 5 cm açıklığa ulaştığında uygulanır. Anne adayının ağrısını azaltan ve doğum kanalındaki adelelerin gevşemesine sebep olduğu için daha etkili bir ıkınma süreci sağlayan bu uygulama ile bebeğin dışarı daha rahat çıkması temin edilebilir.

Doğum sonrası bebek neler yaşar?

  • Doğum sonrası plasentadan ayrılan bebek ilk nefesini alır.
  • Vücudu, onu dış dünyaya karşı koruyan verniks kazeoza tabakası ile kaplı olup biraz kanlı olabilir.
  • Kafatasındaki kemikler, doğumun kolay gerçekleşmesi için henüz sertleşmemiş olup sonraki haftalarda düzelir.

Doğum bu hafta gerçekleşmezse ne olur?

Normal şartlarda gebelik sürecinin gebelikte 40. hafta itibariyle sonlanması beklense de, anne adayında hiçbir belirti görülmeyebilir ya da bazen doğum yoluna ters bir şekilde girmiş olması ve doğması için hiçbir engeli bulunmamasına rağmen bebek doğmuyor olabilir. Bu durum, bebek için bazı sağlık risklerini artırdığından bu süreçte bebeğin yakından izlenmesi gerekir. Artan risklerin anne ve bebeğe zarar vermesi önlense bile, doğum için en geç 42. haftaya kadar beklenir ve doğumun kendiliğinden gerçekleşmemesi durumunda ise doktor tarafından başlatılması gerekir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.