Ay Ay Bebek Gelişimi – 5 Aylık Bebek

5 aylık bebek
Ay Ay Bebek Gelişimi – 5 Aylık Bebek

Artık beş aylık olan bebeğiniz bu ay hareketlenmeye ve duygularını belli etmeye başlar. Yanından ayrıldığınızda ağlayarak üzüntüsünü, yanına geldiğinizde ise gülerek sevincini ifade eder. Peki 5 aylık bebek fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal olarak ne kadar gelişim gösterir, 5 aylık bebek boy olarak yaklaşık ne kadardır, 5 aylık bebek kilo olarak yaklaşık ne kadardır, 5 aylık bebek neler yapabilir? Bunlar ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

5 aylık bebeğin fiziksel gelişimi

Doğumdan sonraki beşinci ayın sonunda da geçtiğimiz aylarda olduğu gibi bebeğinizin boy ve kilosu, gelişimini takip etmek açısından doktorunuz tarafından ölçülür. Bebeklerin boy ve kilosu, genetik yapıları başta olmak üzere daha birçok faktörden etkilendiği için her bebeğin gelişim tablosu da aynı sonuçları vermeyebilir. Ancak 5 aylık bebek boy olarak ortalama kızlarda 63-66 cm, erkeklerde 64-67 cm; 5 aylık bebek kilo olarak ise ortalama kızlarda 6.5 – 7.5 kg, erkeklerde 7 – 8 kg civarındaysa, bebeğin fiziksel gelişiminin ortalama düzeyde olduğundan bahsedilebilir.

Bebeğin baş çevresi genişliği de boy ve kilosu gibi bebek belli bir büyüklüğe gelene kadar her doktor kontrolünde ölçülür. Çünkü bebeğin başının büyüme hızı, kafatası ve beyninin de büyüme hızını gösterdiğinden elde edilen sonuçlar oldukça önemlidir.

5 aylık bebeğin zihinsel gelişimi

Bebeğinizin hafızası bu aylardan itibaren giderek gelişir. Artık bebeğiniz yaşadığı anları, kişilerin yüzlerini ve etrafındaki nesneleri aklında tutabilir. Ayrıca sebep sonuç ilişkisi kurma konusunda da bebeğiniz önemli gelişmeler kaydeder. Örneğin; ağladığı zaman sizin onun yanına gideceğinizi bilir.

5 aylık bebeğin sosyal gelişimi

Bebeğiniz bu ayında kendisine bakan kişiyi, annesini ve babasını gördüğünde tanır ve heyecanlanır. Tanıdığı kişilerle vakit geçirirken çok mutlu olur. Hatta bu ay en sevdiği aktivitelerin başında tanıdığı insanlarla birlikte olmak gelir ve bu aktivite onun için oldukça önemlidir. Üzüldüğünde ya da ağladığında tanıdığı bir kişi tarafından şefkat gösterilirse sakinleşir. Ancak tanımadığı kişileri gördüğünde ise tedirgin olur ve bu kaygısını belli eder.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.