Bebeği Güneşin Zararlı Etkilerinden Korumanın 5 Yolu

bebek ve günes
Bebeği Güneşin Zararlı Etkilerinden Korumanın 5 Yolu

Bebeklerin vücudu, kemik yapısının güçlenmesi ve kalsiyum emiliminin sağlanması için D vitaminine ihtiyaç duyar. Güneş ışınları da en iyi D vitamini kaynağıdır. Ancak, güneş ışınlarının yararlı olduğu kadar zararlı etkileri de bulunur. Bu etkiler güneş yanıkları, güneş çarpmaları ve cilt kızarıklıkları gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bebeklerin hassas cildinin güneşe karşı çok dayanıksız ve savunmasız olduğu da bilinen bir gerçektir. Bu sebeple bebekleri, zararlı ışınlardan korumak gerekir.

Bebekleri zararlı güneş ışınlarından korumanın yollarını anne adayları için ele aldık. Bebekleri zararlı güneş ışınlarından korumanın yolları nelerdir, bebekler hangi saatlerde güneşe çıkarılmamalıdır, güneş kremi seçerken nelere dikkat edilmelidir? Bunlar ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

  • Güneşlenme saatlerine dikkat edin

Güneş ışınlarının tehlikeli olduğu saatlerde bebeğinizi direkt güneş ışığına maruz bırakmamak, onu en iyi koruma yöntemidir. Bu sebeple güneş ışınlarının en dik açıyla geldiği 11:00-15:00 saatleri arasında bebeğinizi güneşe çıkarmamaya özen göstermelisiniz.

  • Güneş kremini dikkatli seçin

Bebeğinizi, özellikle de güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde güneş altında bulundurmak zorunda kalırsanız, onu bebek güneş kremi ile koruyabilirsiniz. Ancak güneş kremi seçerken; bebeklerin hassas ciltlerine özel üretilen, suya dayanıklı, yüksek UV koruma faktörlü ve doğal formül içerikli güneş kremi çeşitlerinden birini seçmeniz uygun olur. Dermatolojik ve klinik testlerden geçmiş saf içerikli bebek güneş kremlerinin, katkı maddesi, parfüm, paraben gibi kimyasallar içermemesine özen göstermeniz gerekir. Ayrıca bebek güneş kreminin kolay uygulanabilir bir yapıda olmasına ve rahat emilim göstermesine dikkat etmeniz de size kullanım rahatlığı sağlar. Ancak özellikle de 6 aydan küçük bebeklerde, alerjik yan etki yaratabileceği gerekçesiyle en iyi içeriğe sahip güneş kremleri bile önerilmez. Güneş kreminin, bebeklerde daha çok 1 yaşından sonra kullanılmaya başlanması en uygunudur.

  • UV korumalı ürünleri tercih edin

Bebekler, hassas ciltleri sebebiyle güneşten etkilenme açısından en riskli grup içerisinde yer alır. Bu sebeple bebeğinizi güneş kreminin yanı sıra, giydiği mayo, taktığı şapka ve güneş gözlüğü ile de korumanız gerekir. UV korumalı mayo, bebeğin cildini zararlı ışınlardan koruyarak kızarıklık, yanık ve su toplamalarının önüne geçer. UV korumalı şapka, baş ağrısı, kusma ve ateş belirtileri gösteren güneş çarpması riskini minimuma indirir. UV korumalı gözlük ise bebeğin hassas gözlerini, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyarak göz ve göz çevresinde oluşabilecek hasarlara karşı önlem almanızı sağlar.

  • Bebek arabası şemsiyesi kullanın

Bebek arabalarının çoğunda, bebeği gezdirirken güneşten korumanıza yardımcı olacak tente bulunur. Kısa gezilerde tente, bebeğinizi korumanız için yeterli olsa da, günün büyük bir kısmını güneş altında geçirmeniz gerektiğinde, daha fazla gölge alan yaratan bebek arabası şemsiyesinden faydalanmanız daha uygun olur.

  • Güneş koruma çadırı edinin

İster deniz kenarında ister bahçede bebeğinize gölge alan yaratmanın en etkin yollarından biri de güneş koruma çadırı kullanmaktır. Güneş koruma çadırının içinde bebeğinizi uyutabilir ya da ona oyun oynatabilirsiniz. Çadır alırken, kolay taşınan, rahat kurulan ve UV ışınlarından koruyan özellikte olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca şilte ve cibinliğinin de bulunması, bebeğinizin daha rahat etmesini sağlar.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.