Bebeklerde Büyüme Atağı Dönemi Nedir?

bebeklerde atak
Bebeklerde Büyüme Atağı Dönemi Nedir?

Bebeğinizin bazı dönemlerde emme isteğinin arttığı, uyku düzeninin değiştiği, kucak isteğinin çoğaldığı, huysuzluk gösterdiği, sebepsiz ağladığı, yani kısacası ani huy değişimi yaşadığı dikkatinizi çekmiştir. Bebeğinizin yaşadığı bu ani huy değişimleri aslında büyüme ataklarının habercisi olabilir.

Bebeklerde atak dönemi ile ilgili merak edilen her şeyi anne adayları için ele aldık. Bebeklerde büyüme atağı nedir, hangi haftalarda görülür, belirtileri nelerdir, bu dönemlerde bebeklere nasıl davranmak gerekir? Bunlar ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeklerde atak ne anlama gelir?

Normal bir gelişim süreci yaşayan bebek, bazı dönemlerde aniden değişim yaşamaya başlar ve bu değişim onun bütün rutinini etkiler. Bebeklerin bedensel ve zihinsel olarak değişim gösterdiği süreçlere büyüme atakları denir. Eğer bebeğiniz diş çıkarmadığı veya herhangi bir hastalığı olmadığı halde, dönem dönem sebepsiz yere sürekli ağlayan, huysuz, memeden ayrılmayan, daha fazla ilgi isteyen, kucaktan indirildiğinde ağlama krizine giren bir bebek haline dönüşüyorsa, bu onun büyüme atağı döneminde olduğuna işarettir. Tüm bu durumlar, büyüme atağı sürecinin normal birer parçası olarak değerlendirilir. Bu atakların sonrasında, bebeklerde önemli gelişimsel değişiklikler gözlenir.

Büyüme ataklarının belirtileri nelerdir?

  • İştah artması ya da azalması: Bebeğinizin beslenme düzenindeki ani değişiklikler, büyüme atağı belirtilerinden biridir. Atak haftalarında bebeklerde nadiren iştah azalması görülse de, genellikle görülen belirti iştah artması şeklindedir. Bunun sonucu olarak da bebeğinizin emme ya da yeme sıklığında artış görülür. Böyle bir durumda, yapmanız gereken tek şey, bebeğinizin iyice doymasını sağlamaktır.
  • Davranış değişikliği: Atak döneminde bulunan bebeğiniz, her zamankinden farklı davranışlarda bulunabilir. Sebepsiz ağlayabilir, daha fazla kucak isteyebilir, en önemlisi de huysuzlanabilir. Tüm bunları sürecin bir parçası olarak değerlendirmeli ve her an hazırlıklı olmalısın.
  • Uyku düzeninde değişiklik: Bebeklerde atak döneminde, nadiren daha az uyuma eğilimi görülse de, genellikle daha fazla uyku ihtiyacı görülür. Uyku düzeni oturmuş olsa bile bebeğinizin atak dönemlerinde düzeni bozulur. Bazı bebekler geceleri defalarca uyanır ve gündüzleri çok az uyurken, bazı bebekler ise geceleri nadir olarak uyanır ve gündüz uykuları daha uzun sürer.
  • Anneye düşkünlük: Büyüme atağı dönemlerinin en bilinen belirtilerinden biri de anneye olan düşkünlüğün artmasıdır. Bebeğiniz, sürekli kucağınızda gezinmek ister ve yere indirdiğiniz an ağlamaya başlayabilir. Bu dönemde size daha fazla ihtiyaç duyar ve yanında olmanızı ister.

Büyüme atakları hangi haftalarda görülür?

Bebekler yaklaşık 20 ay içerisinde 10 büyüme atağı dönemi yaşar. Küçük bebeklerde atak dönemi birkaç gün kadar kısa sürerken, büyük bebeklerde ise haftalara yayılabilir. Her bebeğin gelişimi doğrultusunda atakların tarihlerinde ufak sapmalar meydana gelmesi ise normaldir. Peki bebeklerin yaşadığı büyüme atağı dönemleri yaklaşık hangi haftalara denk gelir?

  • 4-6. hafta: Büyüme ataklarının ilki yaklaşık 4 ila 6. haftalar arasında başlar. Yumuşak bir atak döneminin yaşandığı bu haftalar, bebeğin dış dünyayla tanıştığı ve duyularının hassaslaştığı haftalardır. Bebeğin metabolizması ve iç organları da bu dönemde gelişim gösterir.
  • 7-9 hafta: Büyüme ataklarının ikincisi yaklaşık 7 ila 9. haftalar arasında başlar. En çok gaz sıkıntısı yaşanan bu haftalarda, bebek el ve kollarını keşfedip onları kontrol etme konusunda beceri kazanır.
  • 11-13. hafta: Büyüme ataklarının üçüncüsü yaklaşık 11 ila 13. haftalar arasında başlar. Bu haftalarda hareketliliğinde artış görülen bebek kaslarını kontrol etmeyi öğrendiğinden elleri ve kollarıyla nesnelere dokunmaya çalışır. Aynı zamanda kas kontrolü sayesinde gaz sıkıntısı da azalan bebek, ayrıca bu atak döneminde hem kendi sesini keşfeder hem de seslere tepki vermeye başlar.
  • 15-19. hafta: Büyüme ataklarının dördüncüsü yaklaşık 15 ila 19. haftalar arasında başlar. Duyu organlarının gelişim gösterdiği bu haftalarda bebeğin motor becerileri de gelişmeye başlar. Eline verilen bir nesneyi daha sıkı tutmaya başladığı bu dönemde bebek, adını duyduğunda da tepki verebilir.
  • 22-26. hafta: Büyüme ataklarının beşincisi yaklaşık 22 ila 26. haftalar arasında başlar. Bebeğin annesinden uzaklaşınca ağladığı ve her gördüğünü istediği bu haftalarda, söylenen kelimeleri taklit etme gibi davranışları da ortaya çıkar.
  • 33-37. hafta: Büyüme ataklarının altıncısı yaklaşık 33 ila 37. haftalar arasında başlar. Bebeğin kendi kararlarını vermeye başladığı bu haftalar, aynı zamanda birçok şeyi gruplara ayırmayı da öğrendiği dönemdir.
  • 42-46. hafta: Büyüme ataklarının yedincisi yaklaşık 42 ila 46. haftalar arasında başlar ve bir aydan daha uzun sürer. Bu dönemde çok büyük bir gelişim göstermesi beklenen bebek, kendi kendine yeme, emekleme, ayakta durma, hatta belki de yürüme gibi birçok konuda yetenek kazanır.
  • 51-55. hafta: Büyüme ataklarının sekizincisi yaklaşık 51 ila 55. haftalar arasında başlar. Asıl değişimin yaşandığı ve ileri becerilerin kazanıldığı bu dönemde, bebek ev işlerinde anneye yardım etmek ister. Ayrıca dışarı çıkmak istediğinde, bunu giysilerini getirerek ifade eder. Hayal gücü de iyice gelişmeye başlar.
  • 60-64. hafta: Büyüme ataklarının dokuzuncusu yaklaşık 60 ila 64. haftalar arasında başlar. Konulan kuralları ve verilen komutları anlamaya başladığı bu dönemde, istediğini alamadığında sinirlenen bebek, artık anlaşma ve pazarlığı da anlayabilecek kadar büyümüş durumda.
  • 72-76. hafta: Büyüme ataklarının sonuncusu yaklaşık 72 ila 76. haftalar arasında başlar. Bebeğin son atak dönemini yaşadığı bu haftalar, soyut kavramları algılamaya ve kendi değerlerini oluşturmaya başladığı haftalardır.

Büyüme atağı dönemlerinde bebeklere nasıl davranmak gerekir?

Bebekler için oldukça zorlu geçen büyüme atağı dönemleri, siz ebeveynlerin de zaman zaman üstesinden gelmekte zorlandığı dönemler olabilir. Burada en önemli konu, ebeveynler olarak bu dönemlerin farkında olmanız ve geçici olduğunu düşünerek sabırlı bir şekilde sonlanmasını beklemenizdir. Bebeğinizin gelişim evrelerini takip etmeniz ve onu nasıl destekleyeceğinizi bilmeniz atak dönemlerde işinizi kolaylaştırır. Büyüme atağı dönemleri sizin içine ne kadar zor olsa da, atakların sonrasında bebeğinizin ilk kez güldüğünü, emeklediğini ya da yürüdüğünü görmek tüm zorlukları unutturur.

Peki bu dönemlerde bebeğinizi nasıl sakinleştirebilirsiniz?

  • Bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayın, onu dinleyin ve ona karşı uygun yaklaşım sergileyin.
  • Bebeğinizi sabırla bol bol emzirin ve ten temasında bulunup vücudunu okşayın.
  • Uyumakta zorlandığında bebeğinize ılık bir banyo yaptırın ve ardından hafif bir masaj yapın.
  • Bebeğinize bol bol sarılarak güvende olduğunu hissettirin.
  • Bebeğinizin yaşına uygun aktiviteler, oyunlar ve oyuncaklar seçin.
  • Bebeğinizi kollarınızda hafifçe sallayın.
  • Bebeğiniz kucağınızdayken odada yavaş yavaş gezinin.
  • Bebeğinizle konuşun ve ona şarkı söyleyin.
  • Hafif hafif bebeğinizin poposuna vurup sakinleşmesini sağlayın.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.