Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet eğitimi, erken çocukluk döneminin büyük başarılarından ve önemli gelişim adımlarından biri sayılır. Her çocuk tuvalet eğitimi sürecinden geçer ancak her çocuk için bu sürecin işleyişi farklılık gösterir. Öncelikle her çocuk bu sürece farklı zamanlarda hazır olur ve her çocuğun sürece hazır olduğunu gösteren belirtileri aynı değildir. Ayrıca sürece uyum sağlama başarısı da gerek çocuğun fizyolojik ve duygusal gelişimine gerekse eğitime yöne veren kişinin süreci doğru yönetmesine bağlıdır. Ancak her çocuğa göre değişen bu süreçte ortak olan tek nokta ise ebeveynler tarafından eğitim sırasında dikkat edilmesi gereken konuların aynı olması.

Tuvalet eğitimi ile ilgili merak edilen her şeyi anne adayları için ele aldık. Çocuğa tuvalet eğitimi ne zaman verilir, nasıl verilir, eğitime hazır olunduğunu gösteren belirtiler nelerdir, tuvalet eğitimi sırasında yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir? Bunlar ve merak edilen daha birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Çocuğunuza ne zaman tuvalet eğitimi vermeye başlamalısınız?

Tuvalet eğitimine her çocuk farklı zamanda hazır olur. Aslında eğitim için ideal dönem 2-3 yaş aralığıdır. Ancak çocuğun bu yaş aralığında olması, onun eğitimi alması için tek başına yeterli bir sebep değildir. Tuvalet eğitimine başlayabilmek için çocuğun yaşı haricinde başka belirtilerin de bulunması gerekir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Tuvalet ile ilgili terimleri anlayabilmesi
  • Çiş ve kakasını tuvalete yapması gerektiğini anlayabilmesi
  • Tuvaleti geldiğinde hissedebilmesi
  • Tuvaletinin geldiğini anlatabilmesi
  • Altını kirlettiğinde rahatsız olduğunu belli etmesi
  • Bez takmayı istememesi
  • Lazımlık veya tuvalete alıştırıcı aparatları kullanmak istemesi
  • Kıyafetini çıkarıp kendi başına lazımlığa oturup kalkabilmesi
  • Bezinin gün içinde en az iki saat kuru kalabilmesi
  • Kısa bir uykudan sonra bezinin kuru kalabilmesi

Bu belirtilerin çoğu çocuğunuzda görülüyorsa, tuvalet eğitimi için doğru zaman gelmiş demektir.

Tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Çocuklarda tuvalet eğitimi, gündüz ve gece olmak üzere iki bölümde incelenir. Ancak eğitimin öncesinde yaşanacak birkaç haftalık hazırlık dönemi, çocuğun eğitime uyum sağlamasına oldukça yarar sağlar.

Hazırlık dönemi:

  • Öncelikle bu döneme çocuğa bir lazımlık veya tuvalete alıştırıcı aparat alarak başlayın ve bu eşyanın sadece kendisine özel olduğunu hissettirin, hatta ona ait bu eşyayı kendisinin seçmesine bile izin verebilirsiniz.
  • Sonrasında çocuğunuzun günde bir iki kez lazımlığa oturarak pratik yapmasını sağlayın. Ancak istediği zaman lazımlıktan kalkmasına izin verin ki, çocuğunuz tuvalet konusunda üzerinde baskı hissetmesin.
  • Lazımlığı, ilk zamanlarda çocuğunuzun zamanının çoğunu geçirdiği yere koyun. Hatta oyun odasının bir köşesine bile koyabilirsiniz. Eğitimin ileri dönemlerinde çocuğunuz tuvaletini banyoda yapması gerektiğini öğrenecektir elbette ancak hazırlık döneminde asıl amacınız lazımlığa kolay erişebileceğini düşünmesini sağlamak olsun.
  • Çocuğunuzun lazımlıkla sıcak bir bağ kurması da oldukça önemlidir. Bu dönemde sifonu çocuğunuzun çekmesini sağlayın. Süreci eğlenceli bir hale getirebilmek için çocuğunuzun lazımlık ya da alıştırıcı aparat üzerindeyken fotoğraflarını çekebilirsiniz. İçinde resimlerin bulunduğu ve tuvalet eğitimini konu alan kitaplar da çocuğunuzun hoşuna gidebilir.
  • Çocuğunuz lazımlıkla sıcak bir bağ kurduysa artık yavaş yavaş üzerindeki kıyafetleri çıkararak da oturtabilirsiniz. Önce bez ile daha sonraları ise bezi de çıkararak lazımlığa oturmasını sağlayın. Böylece çocuğunuz lazımlığın cildinde yarattığı hissi de anlamış olur.
  • Çocuğunuz bu aşamalardan başarıyla geçebiliyorsa, artık gündüz tuvalet eğitimine hazır demektir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.