Diş Çıkarma Sürecini Kolaylaştırmanın 5 Yolu

bebeklerde dis cikmasi
Diş Çıkarma Sürecini Kolaylaştırmanın 5 Yolu

Diş çıkarma süreci, bebeklik döneminin en uzun ve zorlu süreçlerinden biridir. Bebeğin yaklaşık 5-10. aylarında başlayan ve 25-30. aylarına kadar devam eden süt dişi çıkarma sürecini hızlandırmak pek mümkün olmasa da kolaylaştırmanın bazı yolları vardır. Peki bebeklerde diş çıkarma sürecini kolaylaştırmanın yolları nelerdir?

Soğuk uygulama

Bebeklerde çıkacak olan dişin diş etine yaptığı baskı ağrıya sebep olur. Aynı zamanda diş çıkaran bebeği en fazla huzursuz eden durumlardan bir diğeri de diş eti kaşınmasıdır. Her iki durumun da aynı anda üstesinden gelebilmek için bebeğe bu dönemde soğuğa yakın yiyecek ve içecekler verilebilir. Diş etlerinin çok hassas olduğu bu dönemde mümkün olduğunda sıcak gıdalar vermekten kaçınmak gerekir. Soğuk sebze ve meyve püreleri de bu dönemde kolay tüketilebilecek ve aynı zamanda da iştahı azalan bebeğin besin ihtiyacını karşılayabilecek bir tercihtir.

Emzik kullanan bebekler için, emziği bir bardak içme suyuna daldırıp ucunu sıkıp bırakarak içine su doldurmak ve daha sonra buzlukta dondurduktan sonra bebeğe vermek de bir başka alternatiftir. Yemeklerden önce bebeğin diş ağrısını bu şekilde yatıştırmak, öğünlerin daha verimli geçmesini sağlayabilir.

Ek gıdaya geçmiş olan bebekler için ince ve uzun şekilde kesilip buzdolabında kısa bir süre soğutulmuş havuç, kereviz sapı gibi yiyecekler hem diş etlerini kaşımalarını hem de soğuğun etkisiyle bir süreliğine de olsa acılarını unutmalarını sağlar. Bebeklere kemirmeleri için verilen sert gıdaların kullanımı sırasında, bebeğin boğulma tehlikesine karşı, oturur pozisyonda ve ebeveyn denetiminde olması büyük önem taşır. Çünkü sert olduğu için bebeğin koparamayacağı düşünülen yiyeceklerden kopacak minik bir parça bebeğin boğulmasına neden olabilir. Damağında karşılıklı dişleri çıkmış olan bebeklerin artık sert cisimleri bile ısırabileceği düşünülerek, bu yöntemin sadece ilk birkaç diş için uygulanabilir olduğu düşünülmelidir.

Diş kaşıma aparatları

Bebeklerin diş çıkarma döneminde doğru bir diş kaşıma aparatı kullanmaları, sert yiyecekleri kemirmelerinden daha az risklidir. Diş kaşıyıcı seçiminde ise boya veya zararlı kimyasallar içermeyen aparatların tercih edilmesi gerekir. Diş kaşıyıcı kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu hijyen konusudur. Diş kaşıma aparatının, üzerinde mikrop taşıma riski bulunması sebebiyle, bebeğe verilmeden önce her seferinde mutlaka iyice dezenfekte edilmesi gerekir. İçinde jel veya su bulunan diş kaşıyıcıları, bebeğe verilmeden 5-10 dk. önce buzdolabında bekletilirse etkinliği daha da artırılmış olur.

Masaj

Bebeklerin diş ağrısını ve kaşıntısını geçirecek en doğal ve basit yöntemlerden biri de diş etine yapılacak masajdır. Eller iyice yıkandıktan sonra parmaklarla veya bir süre buzdolabında bekletilmiş temiz bir bezle diş etlerine yumuşak bir şekilde dairesel hareketlerle masaj yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu masaj sırasında diş etine fazla basınç uygulamamak gerektiğidir.

Jeller

Bebeklerin diş çıkarma döneminde ebeveynleri tarafından tercih edilen yöntemlerden biri de diş jelleridir. Doktora danışılarak onun önerdiği ve bebek sağlığına uygun olan diş jellerini kullanmak bebeğin bu dönemi rahat geçirmesini sağlar.

İlaç

Diş çıkarma doğal bir süreç olduğundan bebekler mümkün olduğunca evde doğal yöntemlerle rahatlatılmaya çalışılmalıdır. Ancak bebeğin rahatlaması için uygulanan hiçbir yöntemin yeterli gelmemesi durumunda, doktora danışılarak ilaç kullanılabilir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.