İyi Bir Ebeveyn Olmanın 10 Püf Noktası

ebeveyn
İyi Bir Ebeveyn Olmanın 10 Püf Noktası

Çocuk sahibi olan herkes iyi bir ebeveyn olabilmenin hayalini kurar. İyi bir ebeveyn olmanın yolu ise; çocuğuna destek olmak, onunla empati kurmak, onu cesaretlendirmek, iyi alışkanlıklara yönlendirmek, kısacası onunla sağlıklı ilişkiler kurmaktan geçer. Konu ile ilgili merak edilenleri sizin için ele aldık. İşte iyi bir ebeveyn olmanıza yardımcı olabilecek 10 püf nokta:

Onu dinleyin

Çocuğunuz size bir şey anlatırken, tüm dikkatinizi ona verin ve onu merakla dinleyin. Hatta konuyla ilgili ona sorular yöneltin. Bu yaklaşım, çocuğunuzun kendini bir birey gibi hissetmesini sağlar.

Eleştirmek yerine doğrusunu öğretin

Çocuğunuz bir konuda yanlış yaptığı zaman ona hemen kızmayın ya da eleştirmeyin. Öncelikle doğrusunu bilip bilmediğini sorun. Eğer doğrusunu bilmiyorsa öğretin ve onu doğruyu yapmaya yöneltin.

İltifat etmek yerine cesaretlendirin

İltifat etmek ve cesaretlendirmek arasında çok fark bulunur. Çocuğunuz bir başarıya imza attığında ona her zaman yaptığınız gibi iltifat ederseniz, bunu sadece o anki başarısına özel bir takdir olarak hissetmez ve sizin genel bir yaklaşımınız olarak düşünür. Oysa çocuğunuzu bir sonrakinde de aynı başarıyı devam ettirmesi ya da daha iyi başarılara imza atması konusunda cesaretlendirerek, çocuğunuzun başarılarını daha sağlam temellere dayandırmasını sağlayabilirsiniz.

Görevler verin

Çocuğunuza belirli görevler verin, sorumluluklar yükleyin. Böylece ilk zamanlarda görevini herhangi bir sebepten dolayı yerine getiremediğinde, sorumluluk bilinciyle hareket edecek ve o görevi yapabilecek başkasına devretmek isteyecektir. Ancak zamanla görevin kendi sorumluluğu olduğunu kabullendirin ve herhangi bir mazeret kabul etmeyin, böylece görevi kendisini yerine getirmeye başlayacaktır.

Rutinlere alıştırın

Çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren rutinler oluşturması için yardımcı olun. Her sabah yatağını toplama ve her gün diş fırçalama gibi belli kuralları rutine dönüştürmek kolaydır. Bu rutinler, çocuğunuzun hayatı boyunca güvende ve başarılı hissetmesini sağlar.

Kuralları koyun ve onlara uymasını sağlayın

Çocuklar, hayatlarında kurallara ve sınırlara ihtiyaç duyar. Çocuğunuza belli kurallar ve sınırlar çerçevesinde hareket etmeyi öğretin. Ancak çok fazla kural ve sınırın da çocuğu isyan ettirip, düşündüğünüzün tam tersi tepki vermesine yol açabileceğini unutmayın.

Yemeklerde bir araya gelin

Ailenin bir arada yemek yemesinin ve yüz yüze temasın çok bağlayıcı ve samimi bir işlevi bulunur. Ne kadar yoğun olsanız da, müsait olduğunuz günlerde ailecek yemek yemeye özen gösterin. Böyle yaparak çocuğunuza aile kavramını öğretir ve her zaman birbirinize destek olabilmek adına bir araya toplanabileceğiniz güvenini verirsiniz.

Elektronik araçların kullanımını kısıtlayın

Ailecek yediğiniz yemekler veya aile gezintileri sırasında teknolojiden uzak durmak  gibi belirli kurallar koyun. Böylece çocuğunuz teknolojinin olmadığı anlarda da hayattan zevk almayı ve teknoloji olmadan da mutlu olmayı öğrenir.

Arkadaşlarını tanıyın

Çocuğunuzun arkadaşlarını tanımak önemlidir. Çünkü çocuğunuz önemli ölçüde arkadaşlarından etkilenir. Arkadaşlarını eve çağırabileceğini çocuğunuza sık sık hatırlatın ve böylece kimlerle arkadaşlık yaptığı konusunda fikir edinme fırsatı yaratın.

Ebeveynlik konularındaki tartışmaları çocuğunuzdan uzakta gerçekleştirin

Ebeveynlik konuları üzerinde eğer partnerinizle anlaşamadığınız noktalar olursa, bu tür tartışmaları çocuğunuzun yanında gerçekleştirmeyin. Çünkü bu durum, ebeveynlik otoritenize zarar verir. Tartışacağınız konuları, çocuğunuz yanınızda yokken, özel bir şekilde konuşun.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.