Gebelikte 17. Hafta

Gebelikte 17. Hafta

Gebelikte 17. hafta, bebeğin baş-popo uzunluğu yaklaşık 12-13 cm ve ağırlığı ise 160-180 grama ulaşmış durumda. Bebeğin bu haftaya kadar kıkırdak şeklinde olan iskeleti, bu hafta itibariyle sertleşerek kemik halini almaya başlıyor. Anneden bebeğe besin ve oksijen taşıyan plasenta da giderek kalınlaşıyor ve güçleniyor. Ayrıca gebelikte 17. hafta itibariyle bebeğin vücudundaki yağ depolarında yağ birikmeye başlıyor. Bu durum, bebeğe hem enerji sağlıyor hem vücudunun şekillenmesini sağlıyor hem de onu sıcak tutuyor. Diğer yandan bebeğin kalbi, bu hafta dakikada 140-150 kez atıyor ve bu neredeyse yetişkin bir insanın kalp atışının iki katı demek.

Çatlaklar için erken önlem almak şart

Anne adayının gebelikte hızlı kilo alımı ve bu sebeple cildinde oluşan gerilme, bu aydan itibaren vücudunda çatlaklar oluşmasına sebep olur. Bu çatlaklar genellikle karın, kalça, basen ve memelerde meydana gelir. Özellikle gebeliğin son aylarında bu çatlaklar daha belirgin hale geleceğinden, şimdiden önlem alarak bu durumun önüne geçmekte yarar vardır.

Peki gebelikte çatlak oluşumu nasıl önlenebilir?

  • Öncelikle yavaş ve istikrarlı bir şekilde kilo almak
  • Ciltte esneklik sağlamak için bol su içmek
  • Cilde elastikiyet kazandırmak için egzersiz yapmak
  • Antioksidan oranı yüksek sağlıklı gıdalar tüketmek
  • Yeterli miktarda protein, az miktarda yağ almak
  • Doktor tavsiyesi ile nemlendirici bir krem kullanmak

Bitki çayı tüketimine dikkat edilmeli

Gebelik, anne adayının bağışıklık sistemini önemli ölçüde etkileyen bir süreçtir. Bu dönemde çeşitli komplikasyonlara sebep olabileceği göz önünde bulundurularak grip ve soğuk algınlığından korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitki çayı tüketilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken iki önemli konu; gebelikte her bitki çayının tüketilmemesi ve tüketilmesi uygun olan bitki çaylarının ise günde 2 fincanı geçmemesi gerektiğidir.

Anne adayı, kendisini rahatlatacak ve bebeğinin sağlığını olumsuz etkilemeyecek bazı bitki çaylarını tüketebilir. Örneğin; zencefil, ıhlamur, kuşburnu, rezene, papatya çayları gebelikte bulantıyı azaltma veya sakinleştirme amacıyla anne adayları tarafından tercih edilebilir. Ancak adaçayı, sinameki, fesleğen, lavanta, biberiye çayları ise erken doğum ve düşük yapma risklerini tetiklemesi sebebiyle gebelikte kullanılması uygun olmayan çaylardır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.