Gebelikte 19. Hafta

Gebelikte 19. Hafta

Gebelikte 19. hafta, bebek yaklaşık 14-15 cm baş-popo uzunluğuna ve 250-260 gram ağırlığa ulaşmış durumda. Bu hafta, bebekte bulunan sinirlerin etrafını saran ve myelin adı verilen madde gelişim göstermeye başlıyor. Sinirleri izole eden ve beyin ile kas arasında bağlantı kuran motor nöronlarını destekleyen myelin maddesinin sinirleri sarması, bebeğin hareketlerinin daha koordine olmasını sağlayacak.

Bebekte duyuların gelişim gösterdiği bu hafta, beyinde koku, tat, işitme, görme ve dokunma duyuları için özel alanlar oluşuyor. Dilindeki tat tomurcukları tamamen gelişmiş durumda olan bebek ayrıca hassas duyma yeteneği sayesinde, yetişkinlerin algılayamadığı çok yüksek ve çok düşük frekansları algılayabiliyor. Anne adayları bu haftadan itibaren, eğer ismi belli ise bebeklerine ismi ile hitap edebilir, karnını okşayarak onunla konuşabilir, ona kitap, şiir okuyabilir veya müzik dinletebilir.

Bebek büyüyor, ağrılar artıyor

Gebelikte 19. hafta, anne adayının rahmi göbek deliğinin hemen altına kadar ulaşmış durumda. Bu durum, rahmi destekleyen yuvarlak bağ dokularının da esnemesini gerektirir. Esneyen bağ dokular, bazı anne adaylarının alt batın bölgesinde genellikle tek taraflı olmak üzere keskin bir acı veya hafif bir ağrıya neden olabilir. Genellikle, pozisyon değiştirildiğinde veya aniden ayağa kalkıldığında en belirgin hale gelen bu durum, eğer anne adayına endişe veriyorsa doktora danışması tavsiye edilir Ayrıca gebelik ilerledikçe anne adayı kilo aldığından, ağırlık merkezi de değişmeye devam ediyor. Rahim büyüdükçe anne adayının vücudu S şeklini aldığından, sırt ağrıları yaşaması da oldukça normal bir durum.

Gebeliğin bu haftasında en fazla görülen şikayetlerden biri de baş dönmesidir. Bu durum, kan dolaşımının azalmasından kaynaklanabilir. Ağır hareket etmek ve bol sıvı tüketmeye özen göstermek sıkıntının azalmasına yardımcı olabilir. Geceleri bacaklara kramp girmesi durumu da gebelikte 19. haftada anne adaylarının şikayetleri arasında yer alabilir. Rahatsız edici ve hatta acı verici boyutlara ulaşabilen bu durum, anne adayının gece uykusundan uyanmasına bile sebep olabilir. Uyumadan önce bacaklara masaj yapmak, sıkıntıyı azaltmada faydalı olabilir.

Çinko takviyesi zamanı geldi

Çinko, bünyesinde yaşam için önemli fonksiyonlar barındıran bir elementtir. Özellikle gebelik dönemindeki kadınlar için önemi daha da artan çinko, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek isteyen anne adaylarının ihmal etmemesi gereken çok önemli bir mineraldir. Hatta gebe kadınların yeterli düzeyde çinko tüketmelerinin, bebeğin zeka gelişimini de olumlu yönde etkilediği bilinen bir gerçektir. Kuzu ve dana gibi kırmızı etler, özellikle de hindi başta olmak üzere kümes hayvanları, tam tahıllı ekmek ve gevrekler, fındık, fıstık, süt, peynir ve yumurta, çinko içeren başlıca besinlerdir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.