Gebelikte 2. Hafta

Gebelikte 2. Hafta
Gebelikte 2. Hafta

Gebelikte 2. hafta, kadının yumurtlama döneminin başlangıcı sayılır. Anne adayının ilk hafta yaşadığı adet dönemi bu hafta son bulur. Adetin ilk gününden yaklaşık 14 gün sonra yaşanacak olan yumurtlamada fallop tüpüne atılacak olan yumurta hücresi, bu hafta içinde olgunlaşmasını tamamlar. Bu haftanın sonunda veya bir sonraki haftanın başında yumurtlama gerçekleşir. Fallop tüpüne atılan yumurta hücresi, baba adayından gelen kaliteli bir sperm hücresi tarafından döllenirse, gebelik için ilk adım gerçekleşmiş olur. Sonrasında döllenen bu yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi ve embriyoyu oluşturması beklenir. Bu sürecin ardından kesin bir gebelikten söz edilebilir.

Yumurtlama gerçekleşiyor

Her adet döneminin ardından muhtemel bir gebelik için rahim kendini hazırlamaya başlar. Bebeğin yerleşip büyüyeceği rahim iç tabakası da gebeliğe uygun bir şekilde her ay yenilenir. Adet döneminin bitmesiyle anne adayının sağ veya sol yumurtalığında bir yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar. Bu yumurta hücresi folikül adı verilen bir yapı içinde olgunlaşır. Folikül, yeterli büyüklüğe ulaştığında çatlar ve içindeki olgun yumurta hücresini serbest bırakır. Son adet döneminin ilk gününü takip eden yaklaşık 14. günde gerçekleşen bu yumurtlamada, sağ veya sol fallop tüpüne bırakılan yumurta hücresi yine bu tüp içinde döllenmeyi bekler.

Yumurtlama günü, kadının kaç günlük bir adet döngüsüne sahip olduğuyla alakalı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin; 28 günlük bir adet döngüsü uzunluğundan 14 gün çıkarılır ve yumurtlamanın 14. günde gerçekleşeceği sonucuna ulaşılır. Ancak 31 günlük bir adet döngüsü söz konusuysa, bu uzunluktan 14 gün çıkarıldığında elde edilen sonuca göre, yumurtlamanın 17. günde gerçekleşeceği ortaya konur. Ancak normal şartlarda adet döngüsünün 28 günlük bir uzunluğa sahip olması beklendiğinden, yumurtlamanın da 14. gün olacağından bahsedilir.

Sperm hücresi, yumurta hücresi ile buluşuyor

Yaşanan cinsel bir ilişki sırasında kadının iç genital sistemine milyonlarca sperm hücresi giriş yapar. Bu hücrelerin yaklaşık yarısı yumurtanın bulunduğu doğru fallop tüpüne doğru ilerler. Yumurta hücresine ulaşmayı başarabilen sperm hücreleri arasından en güçlü olanı yumurta hücresi içine kabul edilir ve böylece döllenme gerçekleşmiş olur. Döllenmenin yumurtlamadan sonraki 12-24 saat içinde gerçekleşmesi gerekir. Bu sebeple başarılı bir döllenme gerçekleşebilmesi için, adet başlangıcının yaklaşık 15. günü sperm hücresi yumurta hücresine geldiğinde, yumurta hücresinin fallop tüpünde hazır bekliyor olması gerekir.

İkiz gebeliklerin oluşumu ise daha farklıdır. Tek yumurta ikizlerinin oluşumu, sperm hücresinin tek bir yumurta hücresini döllemesiyle başlar. Döllenmiş yumurta hücresinde ilk 3 gün içinde gerçekleşen bölünmelerde, ikiz bebekler iki ayrı plasenta içinde gelişirler. Ancak 3 günden sonra gerçekleşen bölünmelerde ise, tek plasentada iki bebeğin varlığından söz edilir. 13 günden sonra yaşanacak bölünmelerin sonucunda ise siyam ikizleri veya yapışık ikizler meydana gelir. Çift yumurta ikizlerinde ise, anne adayı yumurtlama döneminde, normalin dışında iki yumurta üretir. İki yumurta hücresinin, iki sperm hücresi tarafından döllenmesi sonucunda çift yumurta ikizleri oluşur.

Yumurta hücresini dölleyen sperm hücresinin hangi kromozoma sahip olduğu ise bebeğin cinsiyetini belirler. Eğer erkek X kromozomlu bir sperm hücresi ile yumurta hücresini döllerse kız bebek, Y kromozomlu bir sperm hücresi ile yumurta hücresini döllerse erkek bebek oluşur. Yani bebeğin cinsiyeti döllenme sırasında belirlenir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.