Gebelikte 26. Hafta

Gebelikte 26. Hafta

Gebeliğin bu haftasında bebek yaklaşık 32-33 cm baş-topuk uzunluğuna ve 680-740 gram ağırlığa ulaşmış durumda. Bebeğin, gebeliğin 9. haftasından beri kapalı halde bulunan göz kapakları, gebelikte 26. hafta itibariyle açılmaya başlıyor. Sık sık göz kırpan bebeğin görme yeteneği ise anne karnından içeri süzülen ışığa yüzünü çevirebilecek kadar gelişmiş durumda.

Bebeğin akciğerlerinde alveol denen hava kesecikleri gelişmeye ve sürfaktan denen madde salgılanmaya başlar. Bu haftalarda erken doğumu gerçekleşen bebeklerin solunum yapabilmesi açısından bu gelişmeler oldukça önemlidir. Gebelikte 26. hafta, bebeğin beyin gelişimi açısından da oldukça önemli bir haftadır. Bebeğin kişilik, bilinç ve düşünme yetenekleriyle bağlantılı olarak sinir faaliyetlerinin gerçekleştiği bölge olan korteks, bu hafta tamamen oluşmuş durumda. Bebeğin henüz pürüzsüz görünen beyninde, korteksin olgunlaşmasıyla kıvrımlar meydana gelmeye başlayacak.

Ayrıca yine bu haftalarda bebeğin cildindeki yağ ve ter bezleri aktif hale gelmeye başlıyor. Ancak bebeğin cildi hala kan damarları görünebilecek kadar şeffaf durumda. Omurgası gittikçe güçlenen bebeğin, tırnak, kaş ve kirpikleri ise uzamaya devam ediyor.

Braxton-Hicks kasılmaları başlıyor

Braxton-Hicks kasılmaları, anne adayını yaklaşan doğum kasılmalarına alıştıran yalancı kasılmalardır. Bu kasılmaları, gerçek doğum kasılmalarından ayıran özellik ise ağrısız ve düzensiz olmalarıdır. Birçok anne adayında 30. haftadan itibaren başlayan bu kasılmalar, bazı anne adaylarında gebelikte 26. haftadan itibaren görülebilir. Telaş yapmaya gerek olmasa da, ilk doktor kontrolünde durumun doktorla paylaşılması ve konuyla ilgili bilgi alınması, anne adayı açısından faydalı olur.

Bu arada gebelik süresince yapılan doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi oldukça büyük önem taşır. Aksi bir durum söz konusu olmadıkça yaklaşık 32. haftaya kadar 1 aylık periyotlarla sürecek olan kontroller, 32-36. haftalar arası 15 günde bir, 36. haftadan sonra ise haftada bir olacak şekilde sıklaşır.

Dolaşım sisteminin iyi çalışması önemli

Gebelikte anne adayının dolaşım sistemi, her zamankinden daha yoğun çalışır. Çünkü anne karnında büyüyen bebeğin, gelişimini tamamlayabilmesi için bolca oksijen ve besine ihtiyacı bulunur. Bu sebeple rahme giden kan akışının her zaman rahat olması gerekir. Anne adayının yatarken sol tarafına doğru yatmasının rahme daha fazla kan akışı sağlaması ve dik oturmasının daha rahat kan dolaşımı yaratması düşünülürse, bu konulara dikkat etmekte fayda vardır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.