Gebelikte 28. Hafta

Gebelikte 28. Hafta

Gebelikte 28. hafta, bebeğin baş-topuk uzunluğu yaklaşık 35-36 cm, ağırlığı ise 900-980 gram civarında. Bebek hızla kilo almaya başladığı bir döneme giriyor. Ayrıca bu haftalarda dünyaya gelen bebekler, küçük bir kısım haricinde, genelde solunum sıkıntısı yaşamıyor.

Bebeğin beş duyusu da gelişimini tamamlamış durumda. Doğduktan sonra gerekli olan nefes alıp verme, yutkunma, emme gibi pek çok becerisini geliştirmeye devam eden bebek, gebelikte 28. hafta öksürmeye de başlıyor. Beyin nöronları ise dış dünyaya uyum sağlamak için hızla gelişmeye devam ediyor. Vücudundaki yağ ve kas dokuları artmaya devam eden bebeğin vücudu tombullaşmaya ve yuvarlaklaşmaya başlıyor.

Kan uyuşmazlığına karşı önlem almak şart

Gebelikte kan uyuşmazlığı, anne adayının Rh(-), baba adayının ise Rh(+) olması durumunda ortaya çıkar. Anne ve baba adayının farklı Rh değerlerine sahip olması, bebeğin de Rh(-) ya da Rh(+) olacağı anlamına gelir. Burada asıl sorun yaratan durum, anne adayının Rh(-) iken, bebeğin Rh(+) olmasıdır. Kan uyuşmazlığına karşı gerekli önlemlerin alınmaması durumunda özellikle de ikinci gebelikte ciddi sorunların meydana gelmesi olasıdır.

Rh(-) olan anne adayının, Rh(+) bebeğe gebe olması durumunda, bebeğin kanının küçük bir kısmının anne adayının dolaşımına karışması sonucu anne adayının vücudunda Rh(+) kana karşı antikor gelişmeye başlar. Bu şartlar altında anne adayı duyarlılaşır ve oluşan bu antikorlar bir sonraki gebelikte plasenta yoluyla bebeğe geçerek ona zarar verir. Böylece bebeğin kan hücreleri yıkılır, kansızlık gelişir, hemolitik anemi meydana gelir. Bebeğin beyin dokusu zarar görür, hatta anne karnında bebeğin ölümü gerçekleşir.

Bu sebeple Rh(-) olan anne adayına gebeliğin 28. haftasında koruyucu uyuşmazlık iğnesi yapılması gerekir. Ayrıca doğum sonrası bebeğin kan grubuna bakılarak, bebeğin Rh(+) olması durumunda, ilk 72 saat içinde anne adayına ikinci kez uyuşmazlık iğnesi yapılır. Doğum dışında; düşük, kürtaj, amniosentez, kordosentez, dış gebelik veya koryon villus örneklemesi gibi müdahalelerden sonra da kan uyuşmazlığı riski taşıyan anne adayına 72 saat içinde yine uyuşmazlık iğnesi yapılması şarttır.

Yüzmek, doğumu kolaylaştırır

Gebelikte spor yapmak, hem anne adayını hem de bebeği olumlu yönde etkiler. Rahat bir gebelik geçirilmesini sağlar ve aynı zamanda da doğumu kolaylaştırır. Yüzmek, anne vücudunu rahatlatmanın yanı sıra ayaklardaki ödemi de azaltır. Ayrıca sırt ve bacak kaslarını da çalıştırarak bel ve sırt ağrılarının oluşmasını engeller. Eğer anne adayının imkanı varsa haftada 3-4 defa yüzmesi uygun olur.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.