Gebelikte 6. Hafta

Gebelikte 6. Hafta
Gebelikte 6. Hafta

Gebelikte 6. hafta içinde yapılacak ultrason muayenesinde, bebeğin kalp atışları artık rahatlıkla duyulabilir ve görülebilir durumdadır. Bu durum, anne ve baba adayının, bebeklerinin sağlıklı olduğu konusunda içlerini rahatlatır. Şu ana kadar bebeklerinin varlığını tam olarak benimseyememiş olan anne ve baba adayları ise duydukları kalp atışının ardından bebeklerinin varlığından emin olur, hatta ilk duygusal bağlarını da kurarlar.

Gebeliğin 6. haftasında bebeğin boyu yaklaşık olarak 2-4 mm arasında değişir. Bebek bu dönemde kıvrık halde bulunduğundan boyu, baş-popo arası ölçülerek hesaplanır. Ancak kilosundan bahsetmek, bu hafta da pek mümkün olmaz. Anne rahmindeki bebek, henüz baş ve kuyruk bölgesinden oluşan bir vücut şeklindedir. Bebeğin, çene kemikleri ve yanakları bu hafta itibariyle gelişmeye başlar. Ayrıca burun oluşumu da başlayan bebeğin, bu hafta önce kol sonra da bacak tomurcuklarının oluşmaya başladığı görülür. İlk beyin odacıkları oluşan bebeğin, akciğerleri de gelişim göstermeye devam eder.

Bu hafta oluşum gösteren yapılardan bir diğeri de göbek kordonudur. Gebelik süresince bebeğin beslenmesini sağlayacak olan göbek kordonu, gebeliğin 6. haftasında oluşmaya başlar ve gebelik ilerledikçe kalınlaşarak bebeğin daha rahat beslenmesini sağlar.

Mide bulantısı şikayetleri başlıyor

Gebelikte 6. hafta, anne adaylarının genellikle sabahları ortaya çıkan mide bulantısı şikayetlerinin başladığı haftadır. Bu şikayetlerin sona ermesi ise 13. haftayı bulur. Bazen kusmaya ve halsizliğe de neden olabilen bu durum, anne adaylarının yüzde 70’inde görülür. Peki mide bulantısına karşı hangi önlemler alınabilir?

  • Daha sık ve az yemek
  • Bol sıvı tüketmek
  • Sabahları yataktan yavaş kalkmak
  • Uzun süre aç kalmamak
  • Kahveden uzak durmak
  • Tuzlu krakerler tüketmek

Mide bulantısı şikayeti, alınacak bu önlemler sayesinde en aza indirilse de, ileri derecede yaşanan bulantıların sebep olduğu kusma durumu, anne adayında besin ve sıvı kaybına sebep olabilir. Hyperemesis gravidarum denen bu gibi durumları yaşayan anne adayları, hastane ortamında damardan verilecek sıvı veya ilaç yöntemiyle tedavi edilebilir.

Gebelikte bol su içmek şart

Yaşam boyunca oldukça önemli bir ihtiyaç olan su, gebelik döneminde daha da büyük bir önem kazanır. Çünkü anne rahmindeki bebeğin susuz kalması, bebekte ciddi sakatlıklara yol açabileceği gibi, erken veya zor bir doğuma da neden olabilir. Gebeliğin başlamasıyla bir anda aşırı su tüketimine başlamak yerine, gebelik öncesinde tüketilen su miktarının gebelik sürecince yavaş yavaş artırılması daha uygun olacaktır. Anne adayının düzenli ve sağlıklı yaşaması bebeği de olumlu etkilediğinden, bol su içmek gebelikteki temel kurallardan biri haline gelmelidir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.