Gebelikte Temizlik Yapmak Tehlikeli mi?

Gebelikte Temizlik Yapmak Tehlikeli mi?
Gebelikte Temizlik Yapmak Tehlikeli mi?

Gebelik dönemi, anne adaylarının kendilerini fazla yormadan, istirahat ederek geçirmeleri gereken dönemlerden biridir. Ancak gebeliğin ilk aylarında anne adayları kendilerini henüz bir gebe gibi hissetmediklerinden, günlük ev işlerine gebelik öncesi rutinleriyle devam etmek isterler. Gebeliğin son aylarında ise bebeklerini karşılamaya hazırlanan anne adayları, onlar için temiz ve derli toplu bir ev yaratmaya çalışırlar. Peki gebelikte temizlik yapmak tehlikeli mi, bu konuda dikkat edilmesi gerekenler neler? Merak edilen her şeyi anne adayları için ele aldık.

Temizlik uzun süreye yayılmalı

Gebelikte ev işi ve temizlik yapmanın tehlikeli olup olmadığı, mevcut gebeliğin risk durumuna bağlı olarak değişir. Gebeliğin ilk muayenesinde, anne adayının ne kadar riskli bir gebelik yaşadığı doktoru tarafından belirtilir. Eğer yüksek riskli bir gebelik söz konusuysa, ev işi ve temizlik yapmak konusunda doktor bir yasaklama getirebilir. Ancak düşük risk kapsamına giren bir gebelik yaşanıyor ise, doktor anne adayına kendisini fazla yormadan günlük işlerine devam edebileceğini söyler.

Düşük riskli olduğu belirtilen ve gebeliğin ortalarına kadar ev işi ve temizlik konusunda günlük rutinine devam eden anne adayının, gebeliğin son aylarında ise tansiyon düşüklüğü eğiliminin fazla olması nedeniyle, işleri yavaşlatıp uzun süreye yayarak ve ara ara istirahat ederek yapmaları tavsiye edilir. Ayrıca anne adaylarının ev işi ve temizlikten arda kalan zamanlarını dinlenerek ve bebeklerine zaman ayırarak geçirmelerinin de hem fiziksel hem de ruhsal açıdan faydalı olduğu ifade edilir. Gebeliğin son haftalarında ise ev işi ve temizlik konularında anne adayına mutlaka bir yakınının yardımcı olması gerekir.

Gebelikte ev işi ve temizlik yapılırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

  • Ani tansiyon ve şeker düşmelerine karşı ani hareket yapılmamalı.
  • Eğilmeyi gerektiren bir iş yapılırken belden bükülerek eğilmemeli, dizler üzerinde durulmalı.
  • Ağır eşyalar tek başına kaldırılmamalı, itilip çekilmemeli.
  • Sandalye, masa ya da merdiven gibi yüksek yerlere çıkılmamalı.
  • Uzanarak perde, çamaşır asılmamalı ya da yüksekten bir şey alınmamalı.
  • Cam silmek için uzanılmamalı.
  • Oturulan yerden desteksiz kalkılmamalı.
  • Uzun süre kesintisiz iş yapılmamalı, ara ara istirahat edilmeli.
  • Merdivenler yavaş inilip çıkılmalı.
  • Kimyasal maddeler kullanılmalı ve solunmamalı.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.