Gebelikte Yenmemesi Gereken Besinler

Gebelikte Yenmemesi Gereken Besinler
Gebelikte Yenmemesi Gereken Besinler

Anne adayının, gebelik süresince tükettiği besinlere oldukça fazla özen göstermesi gerekiyor. Sonuçta anne adayı ne kadar sağlıklı beslenirse, bebek de o kadar sağlıklı olur. Ancak gebelikte yenmesi gereken besinler kadar yenmemesi gereken hatta bebekte anomalilere ve hatta düşüğe bile sebep olabilen besinler de bulunuyor. Peki gebelikte hangi besinleri tüketmek sakıncalı? Gebelikte yenmemesi gereken besinleri anne adayları için ele aldık.

  • İşlenmiş etler: Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler, gebelikte yenmemesi gereken besinler arasında yer alıyor. Çünkü gebelikte tüketilecek işlenmiş etler, anne rahmindeki bebekte beyin hasarlarına yol açabiliyor.
  • Çiğ ya da az pişmiş yumurta: Anne adayının gebelik sırasında çiğ ya da az pişmiş yumurtadan uzak durması, bakterilerden korunması açısından önemli. Tüketmeden önce yumurtanın sarısı ve beyazının iyice piştiğinden emin olmak gerekiyor. Ayrıca mayonez ve krema gibi çiğ yumurta içeren gıdalar da gebelikte kesinlikte önerilmiyor.
  • Çiğ ya da az pişmiş et ve deniz ürünleri: Gebelikte çiğ ya da az pişmiş kırmızı et, tavuk eti ve deniz ürünleri tüketimi oldukça sakıncalı. Bu ürünlerde bulunan bakteri ve parazitler, anne adayına ve bebeğe zarar verebiliyor. Bu sebeple gebelik süresince tüketilecek et ve deniz ürünlerinin iyice pişirildiğinden emin olunması gerek.
  • Yüksek cıva içeren balıklar ve deniz ürünleri: Cıva, anne rahmindeki bebeğin gelişmekte olan sinir sistemine zarar verebiliyor. Özellikle de kılıç balığı, köpek balığı ve midye, gebelikte yenmemesi gereken besinler arasında yer alıyor.
  • Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri: Gebelik döneminde, pastörize edilmemiş süt, peynir ve yoğurttan kaçınılması gerekiyor. Zararlı bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için tüketilen sütün pastörize olmasına, peynir ve yoğurdun ise pastörize sütten üretilmiş olmasına dikkat etmekte yarar var.
  • Bazı bitki çayları: Gebelikte bitki çayı tüketimi dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Zencefil, ıhlamur, kuşburnu, rezene, papatya gibi bazı çayların gebelikte bulantıyı azaltma veya anne adayını sakinleştirme gibi özellikleri bulunsa da adaçayı, fesleğen, sinameki gibi bazı çaylar ise erken doğum ve düşük yapma risklerini tetikliyor.
  • Karaciğer: Gebelikte fazla miktarda A vitamini alımı, doğum kusurlarına yol açabilir. Karaciğer de yüksek miktarda A vitamini içerdiğinden, bebekte herhangi bir anomaliye veya düşüğe neden olabilir. Özellikle de gebeliğin ilk aylarında kesinlikle karaciğer tüketiminden kaçınmak gerekiyor.
  • İyi yıkanmamış sebze ve meyveler: Gebelikte yenilen sebze ve meyvenin temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Özellikle de bağışıklığı düşük olan gebeler için yıkanmamış sebze ve meyveler daha büyük önem taşıyor.
  • Aşırı kafein: Fazla miktarda tüketilen kafein, bebeğin gelişimi açısından oldukça zararlı olabileceği ve düşük veya erken doğuma sebep olabileceği için, en fazla günlük 1 fincan ile sınırlandırılması hatta mümkünse tamamen bırakılması en uygun yol.
  • Sigara kullanımı: Anne adayının gebelikte sigara kullanımı, düşük riskine ve bebekte doğuştan nefes yetersizliği veya astım gibi rahatsızlara yol açması açısından oldukça hayati önem taşıyor.
  • Alkol kullanımı: Gebelikte alkol kullanımı, bebekte ciddi sakatlıklara ve eksik organ doğumlarına sebep olabileceğinden hayati derecede önem taşıyor. Alkol kullanan anne adaylarının bebeklerinde konuşma, işitme problemleri ve kalp yetmezliği sorunları ile karşılaşılabiliyor.
  • Uyuşturucu kullanımı: Anne karnındaki bebek için çok ciddi boyutlarda tehlike yaratan uyuşturucu kullanımı, bebekte önemli sakatlıklara ve hatta ölümlere bile neden olabilir.
  • Aşırı tuzlu yiyecekler: Gebelikte aşırı tuz tüketimi, anne adayının böbreklerini ve kalbini olumsuz etkileyebilir. Kaliteli bir gebelik geçirebilmek adına gebeliğin her döneminde tuz tüketimine dikkat etmek gerekir.
  • Paketli ve hazır gıdalar: Kimyasal ve kanserojen madde içeren paketli ve hazır gıdaların gebelikte tüketilmesi, bebeğin fazla kilolu ve gelişim bozukluğu ile doğmasına yol açabilir. Ayrıca bebeğin ilerde zayıf bağışıklık sistemi ve obeziteyle mücadele etmemesi için anne adayının henüz gebelik sırasında bu tür yiyeceklerden uzak durmasında yarar var.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.