Lohusalıkta Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

emziren-bebek
Lohusalıkta Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

Lohusalık, bir kadının doğumdan sonraki yaklaşık 6 haftalık sürecini ifade eder. Kadının gebelik sırasında metabolizma ve genital sisteminde oluşan değişimlerin gebelik öncesine döndüğü bu süreç, aynı zamanda kadının yaşamındaki en hassas dönemdir. Bu dönem; kadının bağışıklık sisteminin zayıf olduğu, enfeksiyonlara açık olduğu, vücutta yeniden yapılanmanın yaşandığı ve hormonların değişim gösterdiği bir geçiş dönemidir. Lohusalık döneminde annenin dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Peki lohusalıkta hangi konulara dikkat etmek gerekir?

Sağlıklı beslenmeye önem verin: Beslenme, hem siz hem de bebeğiniz açısından büyük önem taşır. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Kilo vermeyi kolaylaştırması açısından da kalorisi yüksek besinler yerine sağlıklı ürünleri tercih etmeniz en doğru olanıdır.

Fırsat buldukça dinlenmeye çalışın: Günlük işler ve bebeğinizin bakımından arda kalan zamanları dinlenmeye ayırmanız faydalı olur. Bebeğiniz uyuduğu zamanlarda, sizin de uyumanız kendinizi daha dinlenmiş hissetmenizi ve aynı zamanda bebeğiniz tekrar uyandığında onunla ilgilenirken daha enerjik olmanızı sağlar.

Emzirme eğitimi alın: Emzirmenin, hem siz hem de bebeğiniz için vazgeçilmez olduğunu unutmayın. Bu sebeple doğru emzirme için gerekli eğitimi almaktan çekinmeyin. Doğru emzirme eğitimi sayesinde meme başı yaraları veya yanlış oturmaya bağlı duruş bozukluklarının da önüne geçebilirsiniz.

Sütünüz yetmeyecek diye endişelenmeyin: Doğumun hemen sonrasında, gerek sizin tecrübesizliğiniz gerekse de bebeğinizin emme işlemini tam olarak gerçekleştirememesi sebebiyle sütünüz az gelebilir. Ancak ikinizin de zaman içinde tecrübe kazanması sonucu süt üretimi artmaya başlar. Süt üretiminizin artması, bol miktarda su ve yeterli miktarda protein tüketmenizle yakından ilgilidir. Yine de sütünüzün bebeğinizi doyurmak için yeterli miktara ulaşamaması durumunda endişe etmek yerine, doktorunuza sütünüzü artırma konusunda fikir danışabilirsiniz.

Süt kanallarınızı boşaltın: Gerek süt miktarınızın fazla olması gerekse de bebeğinizin sütü tam olarak boşaltamaması nedeniyle memelerinizde sertlikler meydana gelebilir. Bu duruma karşı önlem almamanız durumunda, enfeksiyon gelişme riski bulunduğundan sütünüzü elinizle veya pompa yardımıyla boşaltarak depolayabilirsiniz. Ayrıca süt kanallarının boşalmasını sağlamak açısından emzirme ya da boşaltma öncesinde ılık bir duş almanızın faydası bulunur.

Süt ateşine karşı önlem alın: Süt kanallarındaki genişleme ve doğumdan sonraki ilk haftalarda fazla miktarda süt üretimine bağlı olarak bazen annelerde süt ateşi problemi görülebilir. Bu durumda memelerinize önce sıcak suyla ıslattığınız havlularla pansuman yapabilir, süt akımını hızlandırıcı masaj yapabilir, sonrasında da memeyi boşaltarak bu sorunla baş edebilirsiniz.

Egzersiz yapmaya gayret edin: Hem doğumda aldığınız fazla kilolarınızı vermenize yardımcı olması hem de kendinizi iyi hissettirmesi sebebiyle mümkün olduğunca egzersiz yapmaya çalışın. Bebeğinizle yürüyüşe çıkmak ya da yapacağınız hafif egzersizlere bebeğinizi de dahil etmek, hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelir.

Vajinal akıntı ve kanamaya dikkat edin: Doğum sonrasında yaklaşık 6 hafta kadar kanamanızın devam etmesi normaldir. Ancak kanamanızın aşırı olması ya da enfeksiyon riski taşıyan kokulu bir akıntıyla karşılaşmanız durumunda mutlaka doktorunuza danışın.

Lohusa depresyonunu göz ardı etmeyin: Yeni doğum yapan annelerin yaklaşık yüzde 10’unda lohusa depresyonu görülebiliyor. Bu sorunun önüne geçmede sosyal destek büyük önem taşıyor. Özellikle de bebeğin bakımı sırasında size destek olabilecek yakınlarınızdan mutlaka yardım isteyin ve gerekirse uzman bir doktora danışın.

Riskli gruptaysanız kontrollerinizi sıklaştırın: Gebelik sırasında fazla kilo almış olan anneler, yüksek emboli riski taşıdığından ve kiloya bağlı varislerin gelişmesi sebebiyle dolaşım problemleri yaşayabileceğinden dolayı riskli grup içinde yer alır. Ayrıca diyabet hastaları ve sezaryen doğum yapmış olanlar da yardıma ihtiyaç duyan anneler grubunda yer alır. Eğer siz de bu riskli gruplarda yer alıyorsanız, doktor kontrollerinizi sıklaştırın.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.