Tuvalet Eğitimi Sırasında Bunları Yapmayın!

tuvalet egitimi
Tuvalet Eğitimi Sırasında Bunları Yapmayın!

Tuvalet eğitimi, erken çocukluğun büyük başarılarından biri sayılır. Hem çocuklar hem de ebeveynler için oldukça heyecan verici önemli bir gelişim adımıdır. Ancak her çocuğun tuvalet eğitim süreci farklıdır. Kimi çocuk çok kısa bir sürede eğitimi tamamlayabilirken kimisi için eğitim süreci oldukça uzun bir döneme yayılabilir.

Tuvalet eğitim süreci, çocuk ve eğitime yön veren kişinin beraber hareket etmesi gereken bir dönemdir. Çocuk bu süreçte, ona eğitim veren kişinin yardımına fazlasıyla ihtiyaç duyar. Peki çocuğun tuvalet eğitimine yön veren kişinin bu dönemde hangi davranışlardan uzak durması sürece olumlu bir katkı sağlar? Tuvalet eğitimi sırasında yapılmaması gerekenleri anne adayları için ele aldık.

Tuvalet eğitiminde yapılmaması gerekenler neler?

Tuvalet eğitiminin bir alışkanlığa dönüşmesi ve sağlıklı beceri kazanılmasında, eğitime yön veren kişinin (genelde anne ya da çocuğa bakan kişi) tutum ve davranışları önemli bir rol oynar. Bu süreçte, bazı çocukların çeşitli sebeplerle tuvalete oturmakla ilgili korku yaşayabileceğinin unutulmaması ve verdiği bütün tepkilerin normal olduğunun bilinmesi gerekir. Sabırlı olmak, bu dönemde başarının altın anahtarıdır. Peki eğitim sırasında dikkat edilmesi gereken diğer konular neler?

  • Tuvalet eğitimi sırasında baskıcı ve ısrarcı olmamanız gerekir. Baskıcı olmak, çocuğun psikolojik olarak süreci reddetmesine ve ileride kabızlık, kaka tutma, altını ıslatma, altına kaçırma gibi istenmeyen sonuçların görülmesine neden olabilir.
  • Çocuğun dikkatini sürekli tuvalet konusuna çekmemeniz ve tuvaletle ilgili sorular sormamanız gerekir.
  • Tuvalet sürecinin zorlu geçeceğine inanmanız çocuğunuzu da olumsuz etkiler. Bu sürecin kolay geçeceğine inanmanız işleri kolaylaştırır.
  • Çocuğu tuvalet sürecine alıştırmak amacıyla, onu olumlu etkileyeceğini düşünerek tuvalette sizi izlemesine izin vermeyin. Bu durum, çocuğun mahremiyet gelişimini ve ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Çocuğunuz altına kaçırdığında sinirlenmeyin, ona kötü bir şey yaptığını hissettirmeyin ve asla ceza vermeyin. Bu zorlu dönemde, sizi başarıya taşıyacak en önemli davranış şekli sabırlı olmaktır. Böyle bir durum yaşandığında, bir dahaki sefere tuvaletini lazımlığa ya da tuvalete yapması gerektiğini hatırlatın.
  • Çocuğunuzu başka çocuklarla karşılaştırmayın. Bu sürecin her çocuk için farklılık gösterebileceğini ve bu eğitimi almak için erişmesi gereken olgunluğa her çocuğun farklı zamanlarda ulaşabileceğini göz önünde bulundurun.
  • Sürecin tahmin ettiğinizden daha uzun sürmesi halinde umudunuzu yitirmeyin. Tuvalet eğitiminin sonsuza kadar sürmeyeceğini siz de biliyorsunuz.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.