Gebelikte 12. Hafta

Gebelikte 12. Hafta

Gebelikte ilk trimesterin sonuna yaklaşılırken, bebek hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Gebelikte 12. hafta bebeğin ağırlığı yaklaşık 12 grama, baş-popo uzunluğu ise 5.5-6 cm’ye ulaşmış durumda. Yüzü iyice şekillenen bebeğin, kulakları da bu hafta son şeklini alıyor. Ayrıca bebeğin saçları ve tırnakları da bu hafta uzamaya başlıyor. Artık parmağını emmeyi de öğrenen bebek, sık sık ağız açıp kapama hareketi yapıyor. Ayrıca çok hareketli olan bebek, vücudunun her yerine dokunmaya çalışıyor ve dokunduğu yerleri de tanıyor.

Gebelikte 12. hafta bebeğin kemik ilikleri, doğumdan sonra bebeği enfeksiyonlara karşı koruyacak olan akyuvarları üretmeye başlıyor. Beyni gelişmeye devam eden bebeğin, beynindeki hipofiz bezi ise artık birçok hormonu üretiyor. Bebeğin sinir sistemi kadar sindirim sistemi de gelişim gösteriyor. Sindirim sisteminde bulunan kaslar, yiyecekleri bağırsaklara iten kasılmalar oluşturmaya ve doğum sonrası için pratikler yapmaya başladı bile.

Anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de bebeğin cinsiyetinin ne olacağı. Aslında gebelikte 12. hafta itibariyle bebeğin dış genital organı şekillenmiş durumda. Ancak ultrasonda bunun görülebilmesi ve dolayısıyla bebeğin cinsiyetinin öğrenilebilmesi şu sıralar pek mümkün değil. Cinsiyetin kesin olarak öğrenilebilmesi için birkaç haftaya daha ihtiyaç var.

Anne adayının vücudu değişiyor

Gebelikte kan hacmi artan anne adayının diş ve diş etleri gebelik öncesine göre daha hassas olur. Günlük yeterli kalsiyum alınmadığı taktirde bebek, kalsiyum ihtiyacını anneden tükettiği için, anne adayının dişlerinde çürümeler görülebilir. Ayrıca fırçalama esnasında diş etlerinin kanaması da oldukça sık rastlanan bir durum olduğundan, dişlerin nazikçe fırçalanmasına özen gösterilmesi gerekir. Bu haftalarda artan kan hacmi sebebiyle, baş ağrısı yaşanması da normaldir. Yeterince uyuyup dinlenerek, açık havada yürüyüş yaparak ve nefes egzersizleri ile bu şikayetin azalması sağlanabilir.

Özellikle de yüz ve karın bölgelerinde tüylenme artışı yaşanabilir. Hormonların sebep olduğu bu durum, hamilelik sonrasında azalır. Anne adayının memeleri ve süt bezleri de büyümeye devam eder. Meme uçlarının etrafındaki kahverengi halkaların da büyüyüp koyulaştığını görebilmek mümkün. Değişen hormon seviyesi sebebiyle anne adayının saçlarında çok miktarda dökülmeler de yaşanabilir.

Her güzel şey gibi gebeliğin de bazı zor yanları bulunur. Anne adayının gebelikte değişen hormon seviyesi sebebiyle gerek fiziksel gerekse psikolojik bazı değişimler yaşadığı bir gerçek. Ancak bunların hepsinin geçici olduğunu ve doğum sonrasında azalarak ortadan kaybolacağını bilmekte yarar var.

Gebelikte C vitamini önemli

Gebelikte C vitamininin hem anne adayı hem de bebek açısından oldukça büyük bir önemi vardır. Anne adayının bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini, bebeğin kemik, kıkırdak ve bağ dokularının üretiminde de büyük rol oynar. Gebelikte C vitamini eksikliği; erken doğum, düşük doğum ağırlığı, gebelik zehirlenmesi, anemi, gelişim ve zeka geriliği gibi risklere sebep olabilir. Ayrıca anne adayında saç kırılmasına, dişeti iltihabına, ciltte kurumaya ve yaraların yavaş iyileşmesine yol açabilir. Bu sebeple anne adayı her gün 80-100 mg. arası C vitaminine ihtiyaç duyar. Portakal, mandalina, limon, havuç, kivi, muz, karnabahar, kereviz, brokoli, lahana, kabak, patates, ıspanak, yeşil biber ve tüm mevsim yeşillikleri C vitamini açısından zengin besinlerdir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.