Gebelikte 14. Hafta

Gebelikte 14. Hafta

Gebeliğin ikinci trimesterinde hızla büyümeye devam eden bebek, gebelikte 14. hafta içinde yaklaşık 9-10 cm baş-popo uzunluğuna ve 40-45 gram ağırlığa ulaşmış durumda. Artık yüz kaslarını hareket ettirebilen bebek, yüzünü buruşturabiliyor, kaşlarını çatabiliyor, yüzünü ekşitebiliyor ve gözlerini kısabiliyor. Aynı zamanda gebeliğin bu haftası, bebeğin en özgün özelliğini meydana getiren, eşsiz parmak izlerinin oluşmaya başladığı hafta. El ve ayak parmak uçlarında biriken yağ dolguları, zamanla ayırt edici helezonlara dönüşecek ve böylece bebeğin kendine has parmak izleri meydana gelecek.

Boynu hızla uzayan bebeğin başı daha da hareketlenmiş olup, çenesine yaslanmış sabit pozisyonundan yavaş yavaş kurtuluyor. Bebek artık kafasını her iki tarafa da çevirebiliyor. Ayrıca bu hafta bebeğin kemik iliği de kan hücreleri üretmeye başlıyor. Bebeğin işitme duyusu da gelişme gösteriyor. Bu haftalarda özellikle de annesinin sesini işitmeye başlayan bebek, bu sesleri henüz sadece bir uğultu olarak duyabiliyor. Sesleri net duyması yaklaşık 25. haftayı bulacak. 27. haftadan itibaren de annesinin sesinin yanında dışardan gelen diğer sesleri de duyup tepki verebilecek duruma gelecek.

Bebeğin lanugo tüyleri oluşmaya başlıyor

Gebelikte 14. hafta itibariyle bebeğin vücudunda lanugo denen ince tüyler beliriyor. Bu tüyler, bebeğin cildini koruyan ve henüz yağ tabakası oluşmamış vücudunu sıcak tutmaya yarayan ince ve ipeksi tüylerdir. Şimdilik vücudunun belirli bölgelerinde oluşmaya başlayan lanugo tüyleri, gebeliğin ortalarında bebeğin tüm vücudunu kaplayacak, son aylarda ise vücutta yağ tabakasının oluşmasıyla azalmaya başlayacak. Yeni doğan bebeğin vücudunda da bu tüylere rastlamak mümkün ancak bu endişe edilecek bir durum değil çünkü bu tüyler eğer doğum öncesinde tamamen dökülmemişse, doğumdan kısa bir zaman sonra kendiliğinden kaybolacak.

Cilt lekelenmelerine karşı önlem alınmalı

Bu haftalarda anne adaylarının cilt yapıları değişebilir. Bazı anne adayları ciltlerinin güzelleştiğini hissedebilir. Bazı anne adayları ise ciltlerinin bozulduğunu düşünebilir. Toplumda yaygın olan bir inanışa göre, bu durum bebeğin cinsiyetiyle alakalıdır. Cildi güzelleşen anne adayının erkek bebek beklediği, cildi bozulan anne adayının ise kız bebek beklediğine inanılır. Oysa alınan kiloların etkisiyle cilt gerilir ve böylece ince kırışıklıklar gebelik süresince düzleşip ortadan kalkar ya da gebelik hormonlarının etkisiyle cilt hassaslaşır ve cilt lekelenmeleri ortaya çıkar. Ancak sebebi ne olursa olsun, vakitlice önlem alarak lekelenmelerin önüne geçmek mümkün. Güneşe fazla maruz kalmamak ve eğer kalınması gerekiyorsa da koruyucu bir güneş kremi kullanmak, lekelenmelere karşı alınabilecek oldukça etkili yöntemlerdir.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.