Gebelikte 8. Hafta

Gebelikte 8. Hafta

Gebelikte 8. hafta, nihayet bebeğin kilosunun öğrenilebileceği haftadır. Gebeliğin başından beri anne ve baba adayının merakla beklediği kilo, ancak bu hafta ölçülebilir duruma geldi. Bebeğin bu haftaki kilosu yaklaşık 1 gram kadar. Henüz kıvrık halde bulunduğundan, baş-popo arası ölçülerek hesaplanan bebeğin boyu ise yaklaşık 1.5-2 cm aralığına ulaştı.

Gebeliğin bu haftasında, bebeğin kol ve bacakları bugüne kadar yapışık olduğu vücudundan ayrılarak, ayrı bir uzuv haline gelmeye başlar. Dirsek ve bilekleri de bükülebilir durumdadır. Elleri, ayakları ve hatta parmakları da bu hafta oluşmaya başlar. Bu dönemde perdeli olan parmakları, ilerleyen haftalarda ayrılacaktır. Bebeğin yüz bölgesinde meydana gelen değişimler de bu hafta daha fazla ortaya çıkar. Göz, burun, kulak ve ağız gibi yüz yapıları bu hafta belirginleşir. Bebeğin damaklarında, doğumdan sonra çıkacak olan dişleri meydana getirecek tomurcuklar oluşmaya başlar. Ayrıca göz kapağı çukurları da oluşur ve retinadaki sinir hücreleri gelişim gösterir. Gözlerdeki renk pigmentleri de yine bu hafta gelişmeye başlar ve göz kapaklarındaki gelişim de devam eder. Burnun ucu da bu hafta itibariyle hazır durumdadır. Kulaklar da hem içten hem dıştan şekillenmeye başlar.

Göbek kordonunun işlevselliği başlıyor

Vücudun gövde bölgesi uzamaya ve genişlemeye başlar. Kemikler ise sertleşir. Sırt kasları, omurga etrafında belirginleşmeye başlar. Kalp fonksiyonu ve dolaşımda gelişme görülür. Anne ve bebeği birbirine bağlayan göbek kordonunda bulunan kıkırdaklar, bu hafta kemik halini alarak göreve başlar. Böylece gebelikte 8. hafta, göbek kordonunun işlevselliğe başladığı hafta olur.

Bebeğin ileride testis veya yumurtalıklarını oluşturacak olan iç genital yapıları da gelişmeye başlar. Bağırsaklar da gelişir ve gelişim arttıkça bebeğin batın bölgesinde yeterli alan olmadığından, bir orta kıvrım göbek bağının içine doğru hareket eder. Bebeğin batın bölgesinde yeterli alan oluştuğunda, bağırsaklar bağın içinden çıkar ve tekrar batın bölgesine ilerler. Bu haftada, bebeğin cildi hala çok ince ve şeffaftır.

Gebelikte kalsiyum almak önemli

Gebelik süresince kalsiyum almanın oldukça büyük bir önemi var. Çünkü anne adayının günlük 1000 mg kalsiyum ihtiyacı bulunur. Kalsiyum, anne adayının kemik sağlığını koruyup, tansiyonunu dengelediği gibi bebeğin kemik sağlığı ve diş gelişimine de yardımcı olur. Bu nedenle anne adayının günlük tükettiği gıdaları dikkatli seçerek, yeterli miktarda kalsiyum aldığından emin olması gerekir. Kalsiyum açısından zengin olan süt ve süt ürünleri başta olmak üzere, brokoli, ıspanak, nohut, badem, pişmiş kuru fasulye, keten tohumu, roka, pazı gibi kalsiyum içeren gıdaların gebelik süresince tüketilmesi oldukça önem taşır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.