Gebelikte 10. Hafta

Gebelikte 10. Hafta

Gebelikte 10. hafta, gebeliğin başından bu zamana kadar embriyo olarak adlandırılan bebeğin artık fetus olarak adlandırılmaya başlandığı haftadır. Doğuma kadar devam edecek olan fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişim gösterir.

Bebeğin bu hafta ağırlığı yaklaşık 4 grama, baş-popo uzunluğu ise 3-3.5 cm’ye ulaşmış durumda. Şimdiye kadar birbirine yapışık olan el ve ayak parmakları bu hafta itibariyle ayrılıyor. Artık uzuvlarını kıvırabilen bebek, ellerini bileklerine doğru esnetebiliyor ve ayaklarını vücudunun önünde birleştirebiliyor. Ayrıca bebeğin tırnakları da bu hafta gelişmeye başlıyor. Aynı zamanda göz kapakları ise bebeğin gözlerini tamamen örtecek kadar gelişti ve yaklaşık 26. haftaya kadar kapalı kalacak. Diş etlerinin altında, dişlerin ilk tomurcukları da belirmeye başlıyor. Dış kulakları da son şekline kavuşmak üzere olan bebeğin, dudak ve damak yapısı ise oldukça gelişmiş durumda.

İskelet kemikleri ve kıkırdakları oluşan bebeğin, akciğer, karaciğer, böbrek, mide ve beyin gibi organları artık görevlerini yerine getirmeye başlıyor. Gebelikte 10. hafta itibariyle bebeğin kafası, tüm vücudunun yarısını oluşturuyor. Ayrıca bebeğin alın bölgesinde de bir şişkinlik bulunuyor. Geçici olan bu şişkinlik, bebeğin beyin gelişimi için kullanılacak. Bebek için gerekli besin ve oksijeni sağlayacak olan plasenta ise bu hafta ya da bir sonraki hafta çalışmaya başlayacak.

Bebek, tutma refleksi kazanıyor

Bu haftalarda bebekler, tutma refleksi kazanır. Henüz gebelik sırasında bebeklerinin bu refleksi kazanması birçok anne adayını şaşırtsa da, ellerine bir cisim değen bebekler ona dokunarak tutmaya çalışırlar. Bebeklerin, tutma refleksini kullandığı en bariz bölge ise göbek kordonu olur. Elleri kordona çarpan bebekler, onu tutmak isteyerek ilk reflekslerini kullanmış olurlar.

Anne adayı çiğ et tüketmemeli

Gebelikte, çiğ veya az pişmiş kırmızı et, tavuk eti ve balık eti tüketimi oldukça sakıncalıdır. Çünkü salmonella, toksoplazma, brusella veya tenya gibi bazı hastalıklar, çiğ veya az pişmiş etler yoluyla bulaşır. Bu hastalıklar, gebelikte son derece tehlikeli olup, bebekte sakatlıklara yol açabileceği gibi hayatını da tehlikeye sokabilir. Bu sebeple anne adayının, çiğ veya az pişmiş et ürünlerinden uzak durması, et kestiği bıçağı veya tahtayı çok iyi temizlemesi ve et ürünleriyle temas sırasında eldiven kullanması oldukça büyük önem taşır.

Bunlarda ilginizi çekebilir!

olumluiletisim

Olumlu İletişim Çocuğunuzun Gelişimini Destekler

Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmak, onun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Olumlu bir iletişim ortamı, çocuğun kendini ifade etmesini, özgüvenini geliştirmesini ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.

cocuklarda ofke

Çocuklarda Öfke Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılabilir?

Çocuklarda öfke duygusu, duygusal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak çocukların bu duyguyla başa çıkma becerisi kazanmalarını sağlamak ve bu duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini desteklemek önemlidir.

cocuklarda korku

Korku, Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Etkileyebilir

Çocuklar korkuyu günlük yaşantılarının olağan bir parçası haline getirebilir ancak bazı durumlarda bu korkular çocukların yaşam kalitesini ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocukların korkularını anlamak ve onlara destek olmak ise biz ebeveynlere düşer.